София. В града ще се проведе лекция, посветена на традициите

...
София. В града ще се проведе лекция, посветена на традициите
Коментари Харесай

София: В града ще се проведе лекция на Дария дьо Бове, посветена на традициите на изкуството в публично пространство

София. В града ще се организира лекция, отдадена на традициите на изкуството в обществено пространство. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Куратор с интернационална кариера и добро име - Дария дьо Бове, идва в България за отворен диалог, който ще се организира на 19 март във Френския институт в България и с който публично стартира интернационалният план на изложба Сариев и Марковстудио Sariev+Markov Sculpture Projects.
Проектът ще зададе значими въпроси за мястото на актуалното изкуство в градската среда у нас в отношението ѝ с към този момент съществуващия подтекст. Има ли място актуалната скултура в споделените обществени пространства? Кой предлага и осъществя концепциите в тази посока - артистите, галериите или държавните институции? Възможна ли е колаборация сред всички тях?
Sariev+Markov: Sculptural Projects се реализира в партньорство с Френския институт в България, Столична община, Софийска градска художествена изложба и нейния филиал изложба “Васка Емануилова ”, фондация “Отворени изкуства ”. Проектът е финансиран от Програма “Култура ” на Столична община.
“След социализма, обществената среда през днешния ден е наситена с изкуство от отминала ера за сметка на модерно, настоящо изкуство. Липсва най-общо схващане какво е то и нужно ли е въобще. Свикнали сме да одобряваме средата към нас като даденост, а не като форма на деен разговор. Затова и главният фокус на интернационалния скулптурен план Sariev+Markov е просветителният модул - диалози, лекции и уъркшопи ”, споделя Веселина Сариева от галерията за модерно изкуство Сариев.
Лекцията на Дария дьо Бове, която идва у нас, с цел да показа своя опит и с цел да показа общественото изкуство на района на Париж, ще обхване последните 30 години, спирайки се на разнообразни типове интервенции - краткотрайни или непрекъснати планове, демократични или жестове на арт активизъм. Като насочна точка, лекцията ще одобри исторически образци като пакетирането на Пон Ньоф от Кристо през 1985 година и колоните на Даниел Бюрен в двора на Пале Роял от 1986 година Дария дьо Бове ще се спре на “Белите нощи ” в Париж, основани при започване на 2000-те и по-точно на изданието им от 2016 година с програмата “1 постройка, 1 работа ”, курирано от Пале дьо Токио.
Лекцията ще се състои на 19 март 2019 година от 18.00 часа във Френския институт в България, зала “Славейков ”, площад “Петко Р. Славейков ” №3. Входът е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР