София. В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00

...
София. В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00
Коментари Харесай

С ден на отворени врати Националният военноисторически музей отбелязва 110-ата годишнина от Независимостта

София. В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция афишира вход свободен за непрекъснатата хронологична и външната експозиция на музея, както и за краткотрайните си изложения. Това оповестиха от пресцентъра на НВИМ .
Само в този ден посетителите ще могат да видят оценки, документи и фотоси на генерал-майор Стефан Паприков – външен министър при оповестяването на Независимостта и основна фигура в дипломатическата ѝ отбрана. Те са част от персоналния списък на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на НВИМ.
Независими ли сме през днешния ден? Важна ли е Независимостта и за какво? Какво ни донесе тя 110 години след нейното оповестяване? Провокирани с тези въпроси всички, избрали да отбележат празника в НВИМ, ще могат да споделят своите усеща и мисли за Независимостта, поглеждайки и оттатък историческите обстоятелства, като оставят своето обръщение на особено основана за празника Стена на Независимостта.
Посетителите ще могат да се допрян и до основни експонати от непрекъснатата експозиция на музея, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал устрема на българския народ за равноправно наличие на картата на Европа като независима страна. Сред тях са държавният щемпел на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – медал „ Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий “, униформата и шашката на цар Фердинанд I, униформата, револвера „ Браунинг “ и част от оценките на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев.
Филмите „ Независима България “ на Огнян Сурдолов и „ Фердинанд Български “ на проф. Светослав Овчаров, които ще бъдат прожектирани от 11.00 до 13.30 ч. и от 14.30 до 16.00 ч., ще обогатят знанията на посетителите за това знаково за българската история събитие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР