София. В България дипломатът граф Николай Игнатиев е почитан като

...
София. В България дипломатът граф Николай Игнатиев е почитан като
Коментари Харесай

Руският рицар на Балканите: В България почитат Граф Игнатиев като национален герой

София. В България дипломатът граф Николай Игнатиев е уважаван като народен воин, написа Владимир Виноруков, професор от Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия, в обширна публикация за изданието „ Независимое военно обозрение “ , отдадена на „ съветския рицар на Балканите “.
Авторът привежда информация за смисъла, което Граф Игнатиев има за историята на България, като акцентира, че в страната ни има повече от 400 паметника, свързанин с Русия и с ролята й за освобождението ни от турска власт. Особено място заемат тези на Граф Игнатиев. Професор Виноруков показва информация на по-важните измежду тях, като не пропуща да означи, че особено в столицата София една от най-красивите улици носи името на съветския посланик, а на площада пред Народното събрание, в релефа на паметника на Цар Освободител са портретувани лицата на над 30 военачалници, държавници и общественици, сред които и това на граф Николай Игнатиев. Изброени са също и по-важните монументи, издигнати в негова чест в по-големите градове на България.
Виноруков се пробва да отговори на въпроса за какво Граф Игнатиев е уважаван като идол в България, като напомня на читателите, че той е оказал неоценима роля за православните славянски нации, борещи се за самостоятелност от Османската империя – и изключително на българския народ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР