София увлече десетки градове за спорт и активен начин на

...
София увлече десетки градове за спорт и активен начин на
Коментари Харесай

Пазарджик бе коронясан с титла „Европейски град на спорта“ за 2020

„ София увлече десетки градове за спорт и деен метод на живот в района на Югоизточна Европа “. Такава е оценката на ръководителите на ACES Europe, основаната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици на спорта.  Всеобщото мнение на експерти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и измежду най-успешните във към този момент над 20-годишната история на самодейността. По тази причина кметът на София Йорданка Фандъкова бе оповестена за почетен президент на ACES Europe за 2019 година, а София получи куп суперлативи и заслужи за непрекъснато купата „ европейска столица на спорта “, което е без казус в историята на Асоциацията.

„ Със своята интензивност и позициониране в структурите на ACES Europe, София съумя да увлече и да утвърди като европейски градове на спорта десетки селища освен в България, само че и в целия район. Изключителната динамика и сполучливия модел бяха пренесени в интерес на жителите на други селища и курорти в страната и в чужбина. През 2014 година София завоюва купата „ Европейска столица на спорта “, след това през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна и Пазарджик бяха оповестени за европейски градове на спорта. В самодейността бяха отличени още Банско като „ Малък град на спорта “ и Албена като първият в историята „ Европейски курорт на спорта “. Междувременно експерти от българската столица подкрепиха кандидатурата на турския град Чорлу, който също довечера бе отличен и получи купа на Церемонията в Европейския парламент. За тези призове екипът на София оказа голяма логистична, медийна и организационна поддръжка и спомогна за триумфа и популяризирането на самодейността, за увеличение опциите и вариантите за спорт и туризъм на жителите от района, “ съобщи президентът на Консултативната група на ACES Europe Андрей Ковачев, който е в основата на концепцията българската столица да кандидатства и да завоюва преди 5 години званието „ Европейска столица на спорта “.
 
С голям интерес препълнената зала на Европейския парламент изслуша словото на Мария Габриел, европейски комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша. Секторът „ Спорт “ е част от ресора точно на българския еврокомисар.

„ За мен е чест да участвам на тази гала. За първи съм тук като комисар, отговарящ за спорта. Това е доста сполучлива и потребна самодейност. Важно е предходните градове и столици на спорта да предават своя опит на идващите и по този начин да има последователност. Искам да ви уверя, че средствата по стратегия Еразъм+ ще набъбнат значително от идната година. ACES Europe като самодейност реализира последователност от локалните структури към националните, европейските и световните. Спортът е повече от интензивност, той е наслаждение и ние следва да се стремим колкото може повече хора да го практикуват. Спортът сплотява хората и ги прави водачи, “ съобщи Мария Габриел, а словото й бе изпратено с бурни овации.

„ София надгради и обогати сполучливия модел през последната година “

Според създателя и президент на ACES Europe Джан Франческо Лупатели „ София е запазила сполучливия модел и даже в последните 12 месеца е надградила активността си откакто бе Европейска столица на спорта предходната година. Отново установяваме, че българската столица е измежду най-активните, поредни и новаторски от международно известните градове, заслужили до момента това самопризнание. Вие сте отличници с една доста сполучлива акция в интерес на жителите на вашия античен и хубав град, “ сподели още Джан Франческо Лупатели, като особено посочи ролята на кмета Фандъкова в самодейността.

На спонтанна конференция за българските медии през днешния ден в Брюксел организационният секретар на „ София – Европейска столица на спорта “ и член на Управителния ръб на ACES Europe Анатоли Илиев посочи най-важните моменти и събития, които направиха по този начин, че активността на Фондацията да бъде надградена и обогатена. „ През 2019 година бяха проведени над 190 събития, фестивали и интензивности, призната бе Наредбата за ръководство и предписание с общински парцели, удвоена бе помощта за детските спортни школи с Програмата за непосредствено финансиране на столичните клубовете, към този момент е ход е Проектът за градеж на 6 нови спортни зали в учебните заведения, а други пет ще се изградят в партньорство с федерации и изявени състезатели. Наред с това инициирахме и организирахме за първи път две нови доста значими събития: „ Споделените игри “ на Витоша, в които учениците помагаха на хората със специфични потребности да спортуват и мултинационалната мултиспортна „ София ърбан зона “ с присъединяване на близо 1000 представители на 12 страни в 24 спорта и дисциплини. Софийският маратон се състоя по нов маршрут, с актуализирана и чудесно призната визия, а „ НДК 360 “ към този момент е интернационален състезателен фестивал. Всичко това е за положителното на града и в интерес на столичани, както и на все множеството посетители на София, “ сподели още Илиев, който бе избран за координатор на ACES Europe за Балканите, а българската столица за водеща активността на самодейността в целия район.

България с ново европейско признание 

България получи ново европейско самопризнание  по време на Церемонията в Брюксел, която се употребява със специфичната поддръжка на Групата на ЕНП. След аудиенция през месец май на „ Оценителната комисия “ у нас и покриване условията на специфичен въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, довечера ACES Europe връчи купата „ Европейски град на спорта за 2020 година “ на Пазарджик. 

Изборът е основан на опциите и желанията на съответните обитаеми места, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за положителното здраве и интеграцията на обособените обществени общности. Традиционно, оценките и флаговете се връчваха от ръководителя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и самодейността за самия конкурс от 2001-ва година насам. Пазарджик получи влиятелното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието участваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени посетители от Европейската комисия и евродепутати. 

Знамето и купата бяха връчени на представителите на община Пазарджик, водени от кмета Тодор Попов. Сред тях блестеше и извънредно дейната в промотирането на спорта в своя град Ренета Камберова – едно от златните български девойки, международна и европейска шампионка в художествената гимнастика, с бронз с ансамбъла от олимпиадата в Рио 2016. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и с цел да обменят опит с сътрудниците си от сходни европейски градове за положителните практики в региона на спорта и дейния метод на живот. „ За нашия град е огромна чест да бъде почетен с тази купа. Нека приемем физическата интензивност и  като персонален образец, “ сподели кметът Попов по време на церемонията. 

Пазарджик с амбициозна стратегия в спорта за идната година

По-рано денем Попов и Камберова показаха пред медиите в резюме огромната спортна стратегия на Пазарджик за идната година. В нея има планувани над 150 събития и интензивности – над два пъти повече от сегашния сезон. „ За нас е привилегия да сме тук и да приемем влиятелното отличие. Щастлив съм, че Пазарджик е европейски град на спорта за 2020 година. Това е оценка за напъните на нашите жители да имат самочувствие. Спортът основава първенци и съм уверен, че ще отговорим на огромните упования. Голямата ни цел е над 55 % от жителите на града да бъдат интензивно спортуващи в края на идната година. Имаме и доста скъпа процедура да подтикваме децата да спортуват като редуцираме до 30 % % от локалните налози на родителите на малчуганите трениращи в спортните клубове, " сподели кметът Попов. 

„ Много съм щастлива, че Пазарджик бе коронясан за европейски град на спорта за 2020 година. Освен многото събития и спортни фестивали, това значи и повече вложения, в града ще бъдат издигнати две нови спортни зали, предвиждаме събития, които не са единствено спортни, а стимулиращи хората да бъдат измежду природата и да водят деен метод на живот, “ сподели Ренета Камберова.

До този миг осем български градове и селища към този момент са лауреати на влиятелните премия на ACES Europe, което слага страната ни измежду отличниците по този индикатор на континента. София завоюва купата „ Европейска столица на спорта “ за 2018, в това време Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Варна бяха оповестени за европейски градове на спорта надлежно за 2014, 2015, 2016, 2017 и 2019  г., Банско бе „ Малък град на спорта “ преди две години, а Албена бе разгласен за първият в историята „ Курорт на спорта “. 

ACES уголемява плана, като към този момент втора година дефинира „ Световна столица на спорта ". За 2020-а това е мексиканският град Гуадалахара. Глобалният формат се реализира благодарение на съществени интернационалните организации като Обединените народи и други „ След триумфа в Европа, разширяваме активността с търсене и разпространение на положителните спортни образци и практики по целия свят, " сподели президентът и създател на организацията Джан Франческо Лупатели.

---------------------------
ACES Europe
ACES Europe е нестопанска организация, основана в Брюксел, която всяка година от 2001 година дефинира Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това самопризнание се прави от ACES Europe въз основа на правилата на отговорност и нравственос, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за оброто здраве и интеграцията на обособените обществени общности. ACES Europe е приета от Европейската комисия в „ Бялата книга на спорта ” (т. 50).

Звания
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 купа на година за столица на страна или град с повече от 500 000 поданици. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко трофеи на година за европейски градове с население от 250 000 до 500 000 поданици. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 трофеи за група от няколко дребни градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко трофеи за обитаеми места с по-малко поданици, ЕВРОПЕЙСКИ КУРОРТ НА СПОРТА –една купа на година за курортен комплекс. От предходната година към този момент се връчва и купа „ Световна столица на спорта “.

Проект
Проектът Европейска столица на спорта е самодейност за деен метод на живот и възстановяване на спортната инфраструктура и се осъществя по самодейност на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), ЕК и стратегиите, показани в „ Бялата книга на спорта “ (точка 50). До момента измежду градовете спечелили са Мадрид 2001 година, Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и други Европейска столица на спорта през 2017 година бе Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 година ще бъде Малага, през 2021 година Лисабон и през 2022 година Хага.

Титлата
Титлата европейска столица на спорта не е обвързвана с семейства на спортни събития, а по-скоро има за цел да разпространява дейния метод на живот, развиването на спортни политики и инфраструктура с положителни уреди, стратегии и интензивности. Акцентът е върху всеобщия спорт и върху смисъла на спорта като приоритет в живота на хората. 

София – Евростолица на спорта
София бе избрана за Европейска столица на спорта за 2018 година Решението бе оповестено през ноември 2014 година от Оценителната комисия на организацията ACES Europe с претекстовете, че „ градът е добър образец за спорт за всички, като инструмент за възстановяване на здравословния метод на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на самодейността. “ С избора си за 2018 година, София се подреди до градове, които през миналото столетие са потвърдили приноса си към развиването на голям брой спортове с провеждането на стотици национални и международни шампионати на територията на тези градове. За своята иновативност и актовност, в края на 2018 година София получи за непрекъснато купата „ Европейска столица на спорта “, което се случва за първи път в историята на ACES Europe.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР