София. Уважаеми г-н министър, защо проведохте срещата на 26 юни

...
София. Уважаеми г-н министър, защо проведохте срещата на 26 юни
Коментари Харесай

Илиян Тимчев, БСП: Предлагаме консултации между политическите партии за нов модел на здравеопазването на страната

София. „ Уважаеми господин министър, за какво проведохте срещата на 26 юни с шефовете на трите лечебни заведения Видин, Враца и Монтана, както и с шефовете на районните здравни инспекции на същите три града, не в района, а в столицата? След тази среща вие оповестявате, че имате желание и подготвеност да преструктурирате лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана, закривайки нерентабилните отделения. С това изявление внесохте в допълнение напрежение в системата на опазването на здравето и чувство за неустановеност за бъдещето на неговите реализатори и за бъдещето на отделенията ”. С тези думи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Илиян Тимчев се обърна от трибуната на Народното събрание към министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . По думите му с годините е бил сведен размерът на активност на общинските и регионалните лечебни заведения и по този метод се е провокирало напускането на доста здравни експерти. „ Здравеопазването се вкара в демографска злополука на подобен район, какъвто е Северозападът. Изказахме безапелационното си противоречие на по този начин оповестените ограничения за справяне с проблемите на опазването на здравето в района. Поканихме Ви два пъти в Народното събрание, с цел да информирате и да внесете изясненост по въпроса, само че не се отзовахте ”, напомни още лекар Тимчев. „ Докога ще продължавате да работите във вашия жанр на работа проба-грешка? Този модел е гибелен за консервативна система, каквато е опазването на здравето. За последните 10 години са закрити 18 общински лечебни заведения. През последните години изчезват клинични отделения ”, установи още националният представител. Той даде образец с град Дупница, където е закрито отделението по хемодеализа, а по думите му следва да се закрият отделенията по ортопедия и хирургия, вероятно и АГ. В Кюстендил – закрити са 3 отделения, от няколко дни е закрито и инфекциозното поделение. „ Правили сме доста оферти, залегнали в направената „ Визия за България. Този модел на опазване на здравето не е ефикасен и не води до качествена и налична здравна помощ. Нужни са дълбоки промени в опазването на здравето. Освен публичен спор е нужно и политическо единодушие. Предлагаме съвещания и договаряния сред политическите партии в Народното събрание за нов модел на опазването на здравето на страната ”, съобщи Тимчев.
„ След като са налице правни правила и финансов запас, с които да бъдат осъществени конституционните здравни права на жителите, Вие не го вършиме. Защо? Защото не можете да ги реализирате, не желаете, или не Ви позволяват? " Това попита националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Филип Попов министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев от парламентарната естрада. „ Ако не Ви доближават законови пълномощия, с цел да реализирате тези права, то тогава какво оферирате? ", попита още Попов. Въпросите му бяха свързани с рецесията в опазването на здравето в областите Видин, Враца и Монтана. Той напомни на Ананиев, че в областта на образованието има предпазени учебни заведения и детски градини. " Споделяте ли тази концепция и за предпазени лечебни заведения в тези области? ", попита националният представител от левицата. Филип Попов напомни на министъра, че финансовият запас в системата на опазването на здравето единствено за предходната година надвишава 10 милиарда лв., което е и сериозен % от Брутният вътрешен продукт.
„ Започнахте ли преструктурирането на лечебните заведения, което да продължат след вас? ” Това попита националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Валентина Найденова министъра на опазването на здравето от парламентарната естрада. „ Всяко преструктуриране визира всички работещи в лечебните заведения, както и жителите. Събитията сами ви изпревариха ”, добави социалистът. Тя разяснява, че оздравителни проекти за стабилизацията на лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана са се оказали незадоволителни. „ Възможно е лечебните заведения да не могат да правят действия. Налага се незабавна интервенция на страната ”, приключи Валентина Найденова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР