София. Успешно успяхме да приключим проекта За Балкана и хората“.

...
София. Успешно успяхме да приключим проекта За Балкана и хората“.
Коментари Харесай

Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Успешно успяхме да приключим проекта „За Балкана и хората“

София. Успешно успяхме да приключим плана „ За Балкана и хората “. Това сподели за Радио „ Фокус “-Бургас Радостина Ценова от Българска фондация „ Биоразнообразие “. „ Един петгодишен план, който се случва в региона на Западен и Централен Балкан, където, от една страна, работихме по системата за пашуване в границите на Националния парк „ Централен Балкан “, създадохме една детска естествена академия. Успяхме да помогнем за основаването на тази връзка сред фермерите, които отглеждат продукцията си в зони в „ Натура 2000 “, и жителите, които са техните най-ревностни фенове и клиенти “, уточни още Ценова.
По думите й в края на 2017 година са били признати и проектите за деяние във връзка с биологичните типове глухар, трипръсти и белогръб кълвач. Според нея най-сериозна е била работа, обвързвана с Атанасовското езеро и с опазването и възобновяване на крайбрежната лагуна там. „ 2017 година, както за хората, по този начин и за природата, беше много тежка първоначално. Имаше незапомнено дълга зима, съвсем с липса на каквато и да е пролет. Това се отрази зле на птиците. Имаме доста слаб гнездови обхват тази година. За сметка на това беше доста добра за лагуната, тъй като нямахме никакви тежки катаклизми, нямахме наводнения, доста значителни дъждове. Като цяло положението на лагуната се усъвършенства доста. Неслучайно синьо-зелената артерия, както назоваваме канала, който обхожда езерото, към този момент е почистена над 70 %. Остават единствено 5 км до окончателното му разчистване, което се надяваме да се случи до края на плана „ Солта на живота “. Много положителни резултати дава потреблението на новите технологиите - мини дигите в Солниците, които, от една страна, доста по-лесно се основават, въпреки това, се одобряват сносно от птиците. Надяваме се в действителност това да бъде нова облага, която да усъвършенства като цяло екологичното положение в Атанасовско езеро “, сподели Ценова.
По данни на екологичната организация построената в южната част на езерото " Пътека на солта " е била посетена от към 250 000 души. „ Междувременно, като се изключи че работим за опазването на лагуната, се опитваме да промотираме и солта, която се добива от езерото, като включваме или нея, или артикули от солодобива, в разнообразни други артикули. Тази година беше създаден специфичен сапун с луга от Атанасовско езеро, който се радва на огромен интерес. Всеки миг ще излезе на пазара и скраб със сол от езерото, което е огромната ни наслада и чакаме с неспокойствие. Нашата сол беше показана в разнообразни гурме заведения за хранене, тъй като морската сол, добита от това място, е специфична, освен като вкусови качества, само че и като артикул, придобит от място със особено предопределение - резерват, предпазена зона по „ Натура 2000 “, сподели още Ценова. По думите й 2018 година ще е доста специфична и ще бъде отдадена на любовта в природата.
Мария РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР