София. Упражнявайте правомощията си компетентно и професионално, защото по този

...
София. Упражнявайте правомощията си компетентно и професионално, защото по този
Коментари Харесай

Служебният зам.-министър Емилия Тончева: За МОСВ са приоритет природа, биологично разнообразие и неговото опазване

София. Упражнявайте пълномощията си умело и професионално, тъй като по този метод може да си опазим природата и да спрем похищенията против видовото многообразие. Това съобщи служебният заместник-министър на околната среда и водите Емилия Тончева на среща с районните структури на ведомството, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Тя даде образец с последния случай на токсичен Черен лешояд край Добринище и напомни, че в България няма нито един оголен случай на слагане на отрова или отровна стръв. „ Това, което се случи в Добринище е емблематично. Конят, по този начин както е посипан с отровната стръв, е бил заровен на мястото, където е открит. Това значи, че отровата върху тялото на животното може да проникне в почвата. Затова, когато получите сигнал от Неправителствени организации, или от жителите, моля да се отнесете извънредно съществено “, акцентира заместник-министър Тончева. По думите й това е доста тежко закононарушение против природата и видовото многообразие на България и основава огромна заплаха за живота и здравето и на хората.

Заместник-министър Тончева посъветва шефовете да бъдат прецизни при основаването на протоколи за сходни случаи. По думите й би трябвало подробното изложение на фактическата конюнктура и даването на наставления на способените органи. „ Във всеки съответен случай вие може да прецените кои институции да бъдат сезирани. Ако не го извършите оптимално бързо и професионално възможностите за откриване на тези тежки закононарушения внезапно понижават “, безапелационна бе Емилия Тончева.
„ Няма по какъв начин закононарушения против природата да бъдат разкрити без вас. Вие сте моторът, вие сте бранителите на природата по места “, приключи зам.-министър Тончева.

Заместник-министър Петър Димитров съобщи, че се приготвя директива по какъв начин да се работи в такива случаи.

Днес в Министерство на околната среда и водите постъпи сигнал от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани – Стара Загора “, който гласи: На 04.06.2021 година сутринта, при рутинно следене на придвижването – по данните от GPS предавателя, на черен лешояд с название K67 - „ BLACKY SKRILL “, с опознавателна маркировка: К67 - жълт ПВЦ пръстен с черен надпис, на десен крайник, W0711 - железен пръстен на ляв крайник, идентификационен микрочип № 982091065667300, с предавател с рег. № 210436, чиновник на Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани – Стара Загора “ Симеон Ангелов Марин е констатитирал извънредно държание: телесната температура на птицата е естествена към 17:29 часа на 03.06.2021, след което към 02:57 на 04.06.2021 е внезапно паднала, а акселерометъра демонстрира неестествени данни от предавателя. Точката, където птицата за последно е имала естествена температура, се намира край Добринище, след което ерегистриран спад в телесната температура и придвижване на предавателя завършващо в р. Места.

Черният лешояд е реинтродуциран в българската природа от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани – Стара Загора “, което реализира действия по интернационален план „ Светло бъдеще за черния лешояд “ - LIFE14 NAT/BG/649.
Черният лешояд е консервационно важен тип – подложен е под отбрана със Закона за биологичното многообразие (ЗБР) от 2002 година Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение №3 към чл.37 от Закон за биологичното разнообразие, като предпазен тип и в Приложение №2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от Закон за биологичното разнообразие, като тип, изискващ оповестяване на зони за отбрана на местообитания, посредством мрежата Натура 2000.

Съгласно наредбата на член 6, ал.1, т.2 от Закон за биологичното разнообразие е планувано запазване на местообитанията на типове по Директива 92/43/ЕИО на Съвета за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна – за типовете животни и растения, посочени в Приложение № 2 от Закон за биологичното разнообразие. Съгласно наредбата на член 6, ал.1, т.3 от Закон за биологичното разнообразие е планувано опазването на местообитанията на типове по Директива 79/409/ЕИО на Съвета по отношение на опазването на дивите птици – за типовете птици, посочени в Приложение №2 от Закон за биологичното разнообразие. Съгласно наредбата на член 37 от Закон за биологичното разнообразие за предпазени на територията на цялата страна се афишират дивите скотски и растителни типове, посочени в Приложение № 3 от Закон за биологичното разнообразие. Видовете маркирани със знак „! “ са включени и в Приложението към Резолюция № 6 (1998) на Постоянния комитет на Бернската спогодба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР