София. Университетската болница за лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) разполага

...
София. Университетската болница за лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) разполага
Коментари Харесай

В Университетската болница за лечение на онкологични заболявания беше представен най-модерният лазер за лечение на простатата в Източна Европа

София. Университетската болница за лекуване на онкологични болести (УСБАЛО) разполага с ново потомство лазер за лекуване на болести на простатата и пикочната система. Това оповестиха от пресцентъра на УСБАЛО . Апаратът е подаяние от Посолството на Кувейт в България и е първият от толкоз висок клас в Източна Европа. На тържественото му разкриване през днешния ден участваха посланикът на Кувейт Н. Пр. доктор Якуб Ал Атики, Жени Начева, ръководител на Народно събрание на НЗОК и зам.-здравен министър, доктор Стефан Константинов, шеф на УСБАЛО, проф. Красимир Нейков, шеф на Клиниката по урология и член на Съвета на шефовете на УСБАЛО.
Лазерът е на стойност 130 хиляди евро и е безплатно подаяние за лечебното заведение от страната Кувейт. Той се употребява, както за премахване на доброкачествена простатна хиперплазия, разтрошаване на камъни в уретера и бъбречното легенче, по този начин и за унищожаване на ракови тъкани при същите локализации. Операциите с него са извънредно щадящи, тъй като са безкръвни.
„ Тази клиника има потребност от подобен уред, с цел да оказва помощ на пациентите, с цел да може да си възвърнат усмивката на лицата. Възнамеряваме да продължим да оказваме помощ и отсега нататък в България “, сподели Н. Пр. Д-р Якуб Ал Атики по време на формалната гала.
„ Благодаря на посолството на Кувейт за това, че България е първата страна в Източна Европа, която получава този уред. Г-н Посланикът към този момент сподели, че усещанията му от нашите лекари, които са в чужбина, а и тук, са извънредно положителни “, сподели Жени Начева.
„ Въвеждането на този уред е в унисон с концепцията ни да развиваме ендоскопската хирургия в болничното заведение, защото тя е бъдещето в медицината. Екип от болничното заведение в този момент ще замине за едноседмично образование за работа с лазера в Германия, където към този момент има конфигуриран сходен уред. Разходите още веднъж ще бъдат поети от посолството на Кувейт, за което благодаря “, добави доктор Стефан Константинов.
Новият лазер към този момент работи в Клиниката по урология на УСБАЛО, а първият опериран пациенти е реалност. Предимствата на апарата са, че с него могат да се вършат безкръвни интервенции при два типа болести – доброкачествени и злокачествени.
" Апаратът е доста подобаващ за лекуването на пациенти с аденом на простата и камъни в пикочните пътища, които имат голям брой съпътстващо болести, като сърдечносъдови, на белите дробове, както и при мъчно преносими заболели или с противопоказания за отворени интервенции ", изясни проф. Красимир Нейков. " Лазерът може да се ползва доста сполучливо при хора, които вземат медикаменти за разреждане на кръвта, той икономисва доста време и старания, както и финансови средства, тъй като разрешава на пациентите да се върнат бързо към ежедневните си отговорности ", добави още проф. Нейков.
Туморите на урологичната система са измежду най-честите. Средно от всички пациенти през болничното заведение – 40% са а с аденом на простата. Статистиката демонстрира, че всяка година новите случаи на карциином на пикочния мехур са 1825, на простата – 2545, на уретера и бъбречното легенче – 200, а на новите паренхимни тумори на бъбреците са 800. Основните рискови фактори за тези диагнози са тютюнопушенето даже, в случай че и с електронни цигари, както и неправилното хранене с несъразмерна приложимост на скотски мазнини, на артикули с канцерогенни субстанции, като аспартан, оцветители, анилин, наситени мастни киселини. Също по този начин главен рисков фактор е неналичието на физическа интензивност, дребното течности – под 1 литър дневно, наднорменото тегло и напредването на възрастта над 60 години. Затова експертите в УСБАЛО предлагат хората да водят здравословен метод на живот и да не пропущат годишните профилактични прегледи при лекаря си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР