София. Училища по изкуствата се включват в Националната кампания в

...
София. Училища по изкуствата се включват в Националната кампания в
Коментари Харесай

Училища по изкуствата подкрепят кампанията Да! За Живот!

София. Училища по изкуствата се включват в Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията и споделят: „ Да! За живот! “ посредством разнообразни креативен начинания и авторски планове. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата .
Възпитаниците на музикални и художествени учебни заведения ще предадат своите послания за живот със особено квалифициран от тях флашмоб. Организираните от тях прояви ще бъдат показани на следващия ден, 12 ноември, на 8 места в страната. Акциите имат за цел посредством силата на музиката и изкуството да допринесат за по-доброто схващане на тематиката за донорството и привличане на публичното внимание към нея.
Кампанията на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ стартира на 5 ноември и ще продължи до 5 декември. Графикът с изявите на учебните заведения по изкуствата може да видите на уеб страницата www.zajivot.bg, в раздел „ Предстоящи събития “ и на уеб страницата на Министерството на културата.
Готовност да изразят своята съпричастност към самодейността обявиха учениците и преподавателите от Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в град Широка лъка, където всички възпитаници ще пеят в поддръжка на донорството и трансплантациите. В същото време съучениците им от Национално учебно заведение по изкуствата „ Веселин Стоянов “ – Русе ще изпълнят фолклорна китка от особено подбрани за събитието музикални творби.
Кукли от хартия в човешки растеж ще бъдат „ разиграни “ от учениците на Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян при започване на пешеходния мост в остарелия център на града.
С авторски планове в акцията се включват две от учебните заведения към Министерството на културата в Пловдив. Народният хор на Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков ” ще извърши няколко творби под управлението на диригент Явор Тасков. Учениците от 11 и 12 клас на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства пък ще повдигнат по едно и също време своите плакати с послания, направени от тях за събитието.
В самодейността вземат участие и учениците от Професионална гимназия по каменообработване в Кунино, които ще нарисуват „ онлайн “ обръщение във формата на сърце. Тяхната задача е да предадат посланията за живот освен между тях, само че и измежду жителите на дребното врачанско село.
Националната художествена гимназия „ Димитър Добрович “ в Сливен от своя страна ще означи месеца на донорството с шествие, което ще стартира от двора на учебното заведение и ще спре до градската градина в центъра, където е ситуирана направена от учениците плоча с послания за съпричастност.
Младежкият джаз бенд на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София ще извърши музикалното произведение „ Хамелеон “ от Хърби Хенкок, с което неотдавна завоюва влиятелно интернационално отличие в Съединени американски щати,
Гимназистите и преподавателите им ще бъдат облечени в идентични тениски с логото на самодейността „ Да! За живот! “. Те ще раздават рекламни материали и особено направените за задачите на осведомителната акция алегорични „ Донорски карти “, посредством които всеки може да съобщи своята воля, да стане донор при настъпило нещастно събитие. Картите могат да бъдат отпечатани от всеки от уеб страницата на акцията или да бъдат получени от доброволците на Българския червен кръст във всички 27 регионални града на страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР