София. Убедена съм, че след многото кризи Европейският съюз ще

...
София. Убедена съм, че след многото кризи Европейският съюз ще
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева в Софийския университет: Когато единството на ЕС е застрашено – излизаме по-силни

София. Убедена съм, че след многото рецесии Европейският съюз ще излезе по-силен. След такива рецесии се раждат нови хрумвания. Брекзит сподели единното мнение на Съюза Това съобщи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявлението си на интернационалната конференция „ България и Европейски Съюз – 10 години и едно председателство сред провокации и очаквания ”, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Форумът под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова се организира в СУ „ Св. Климент Охридски “ във връзка 10-годишнината от присъединението на България към Европейски Съюз и основаването на интернационалната магистърска стратегия „ Право на Европейски Съюз ”, която се поддържа от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и посланика на Френската република Н. Пр. Ерик Льобедел. Конференцията бе открита от доцент дюн Атанас Семов – началник на интернационалната магистърска стратегия „ Право на Европейски Съюз ”. Приветствията насочиха още Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България и проф. дфн Атанас Герджиков – ректор на Софийския университет.
В речта си вицепремиерът Екатерина Захариева изброи актуалните провокации пред Европейския съюз: тероризма, миграцията, забавянето на стопанската система, забавянето в промените в правосъдните системи, като посочи, че на този декор следва и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. „ Трябва да спрем да упрекваме Брюксел за всички неуспехи, а ние да се окичваме единствено с триумфите в България. Когато сочим с пръст някого, ще сочат с три пръста към нас ”, сподели още първият ни посланик.
По думите на Захариева, страната ни ще би трябвало да дефинира цели, които ще се отразят върху цялата европейска общественост и да предложи решение за ефикасната смяна на политиките на Съюза. Българското председателство има и основна роля в правенето на многогодишната финансова рамка за интервала след 2020 година Приоритет е и усилването на районното съдействие за създаване на общия Енергиен съюз.
По думите на българския вицепремиер Екатерина Захариева чувството у жителите, че системата е в рецесия, води и до сензитивно понижаване на доверието към Европейски Съюз. Въпреки това България е измежду страните, които най-вече поддържат европейските институции. Затова и първостепенна задача на европейските политици е да приближат Съюза до хората, да оказват помощ на европейските жители да получат задълбочени знания по какъв начин работи Европейският съюз. Очакванията са Европейски Съюз да продължи да е съюз на народна власт, свободи и човешки права, само че да има политики за стопански разцвет и сигурност. Не единствено в България, само че и в редица други европейски страни се правят промени в правосъдните системи, с цел да са ефикасни, бързи и покрай хората. „ Все още 80% от европейските жители поддържат четирите фундаментални свободи, 70% поддържат единната европейска валута, а 66% са с разбиране, че Европейски Съюз дава мир, сигурност и разцвет ”, уточни Екатерина Захариева и показа, че Министерството на външните работи има хрумвания за осъществяване на диспути в България за бъдещето на Европейския съюз – да се чуе гражданско общество, а освен държавни чиновници и политици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР