София. Туроператорът носи цялата отговорност за точното изпълнение на туристическия

...
София. Туроператорът носи цялата отговорност за точното изпълнение на туристическия
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Цената на туристическия пакет може да бъде променяна до 20 дни преди началото на пътуването

София. Туроператорът носи цялата отговорност за точното осъществяване на туристическия пакет. Освен това той може да трансформира цената му до 20 дни преди началото на пътуването, а други основни детайли от него до 10 дни преди заминаването, съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Нова ТВ. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП. „ Законът е безапелационен, че откакто туроператорът реализира съответното платено пътешестване, той не може да избяга от отговорност при проблеми като загубен багаж, отсрочен полет, вследствие на което се размества цялата отмора, макар че казусът е при самолетната компания, да вземем за пример ”, изясни Маргаритов. Той акцентира, че се плануват единствено няколко справедливи предпоставки, които могат да доведат до повдигане на цената и то най-късно до 20 дни преди реализиране на пътуването. Сред тях са увеличение на такси и смяна във валутни курсове.
Маргаритов направи значимото конкретизиране, че цената не може да бъде увеличена заради ненабиране на най-малък брой туристи. Това събитие би могло само да докара до анулация на пътуването. Но в този случай потребителят няма да дължи наказателна клауза. За сходни промени туроператорът би трябвало да уведоми клиентите си до 10 дни преди старта на пътуването, защото това е срокът, в който могат да бъдат променяни основни параметри на пакета, разнообразни от цената.
Председателят разясни и какви са правата на потребителите в обстановка на банкрут на туроператора. „ В България всички туроператори са задължени да подписват застраховка „ професионална отговорност ”. Стойността за тази застраховка зависи от оборота на туроператора, осъществен през предходните години. Това е способът, по който потребителите могат да бъдат обезщетени за това, че са претърпели вреди от авансово пътешестване, което не се е осъществило. Всеки консуматор предявява пред застрахователя своята рекламация и надлежно би трябвало да получи компенсацията. Понякога този развой продължава малко по-дълго ”, уточни той.
„ Ранните резервации дават две доста основни преимущества на потребителите. Първо, имате премного време, в което в случай че размислите, бихте могли да измененията желанията си или да намерите нещо по-добро в този интервал, само че в същото време Вие към този момент сте си подсигурили почивката. Второто преимущество е доста по-добрата цена, в сравнение с бихте платили за същата отмора, в случай че я вземете в последния миг ”, разяснява Маргаритов във връзка резултатите от изследване, което сочи, че едвам 16% от българите вършат ранни резервации.
„ На свободния пазар се ценообразува по този начин, както търговецът счита, че е най-изгодно за него. За потребителя е най-добре да направи свое изследване в Интернет. Когато избере съответното място, съответната локация, може да съпостави разнообразни предложения в разнообразни уеб сайтове. Също по този начин би могъл да реализира това в пряк контакт със съответното място за настаняване, с цел да види къде каква цена ще му предложат за стаята, която е набелязал. Тогава може да се ориентира кое ще бъде и най-изгодно. Но би трябвало да обърнем внимание и на това, че не е единствено цената за стаята. Има и спомагателни неща, за които постоянно би трябвало да се интересуваме. Защото може да се окаже, че в случай че в единия уебсайт сме видели, че цената за стаята е по-ниска, в сравнение с другото място, където тя е оферирана, след това в допълнение да бъдат заплащани услуги на терен. Това са и едни от най-честите недоволства, които ние получаваме ”, заключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР