София. Туроператорът не може да променя цената на организираното пътуване

...
София. Туроператорът не може да променя цената на организираното пътуване
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Цената на организираното пътуване може да бъде променяна най-малко 20 дни преди началото му

София. Туроператорът не може да трансформира цената на проведеното пътешестване при оставащи по-малко от 20 дни до заминаването. Други основни условия в контракта подлежат на редакция не по-късно от 10 дни до началната дата. През останалото време при неприемлива за потребителя смяна на тези параметри той има право да се откаже от контракта без да дължи неустойки. Това подсети ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Българска национална телевизия преди началото на дейния летен сезон и почивките, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Съществени детайли на проведеното пътешестване могат да бъдат маршрут, транспортни средства, места за настаняване, културни и исторически забележителности за посещаване и така нататък
По отношение на цените, Маргаритов предизвести, че има нереалистично ниски цени за туристически услуги. Като посочи, че доста зависи от включените в пакета съставни елементи, той акцентира, че има равнища, под които не може да бъде изпълнено това, което се дава обещание. „ Комбинацията сред цветните картинки и хубаво описаните услуги и несъразмерно ниската цена постоянно би трябвало да е подозрителна за потребителя. Преди да пристъпи към закупуване на такова пътешестване, той би могъл да реализира контакт с предлагащия офертата, да зададе няколко контролни въпроса, с цел да се увери до каква степен е сериозна и правилна офертата “, обърна внимание ръководителят на КЗП. Маргаритов изясни, че договорът за проведено пътешестване, издадените ваучери за включените услуги и платежните документи биха помогнали за решаването на възможен проблем. Важно е обаче туроператорът е регистриран и с годна застраховка професионална отговорност.
„ Когато потребителите сами провеждат пътуването си, рисковете са повече, изключително, в случай че са по-доверчиви и нямат огромен опит в селектирането на дестинации, обекти и така нататък ", сподели ръководителят на КЗП. От негова позиция значимо е да няма заблуждаваща информация за типа на другия вид обекти и услугите, които те могат да предложат, защото при независима организация това, на което туристите се стопират, е директно обвързвано с техните търсения. „ Има хора, които избират по личен маршрут да вървят. Те търсят по-специфичните неща, това, което не ги обвързва с групата “, сподели Маргаритов.
Комисията за отбрана на потребителите има опит в уреждането на друг вид разногласия в областта на туризма, като оказва подпомагане за възобновяване на справедливостта при наранени права, само че и постанова наказания при определяне на нарушавания. Не по-малко значимо е, че способства за одобряването на положителни практики. Пример за такава е препоръчаната от хотелиери отплата гостите да посетят хотелите им още веднъж при контрактуваната стратегия, защото не бяха съумели с логистиката по изхранването в границите на All Inclusive пакет за Великденските празници преди две години, напомни ръководителят на КЗП. „ Това се среща все по-често. Пазарът става по-голям, конкуренцията се изостря и търговците си дават сметка, че когато са в „ издънка “, да предложат отплата на клиентите си “, разяснява Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР