София. “Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне

...
София. “Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне
Коментари Харесай

Христо Иванов призова за създаване на комисия за промяна на конституцията

София. “Трябва да съставим краткотрайна парламентарна комисия, която да стартира разискване на конституционните промени, свързани със правосъдната власт. ” За това прикани в изявление по Българска национална телевизия съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов. Той изрази вяра, че до есента можем да имаме реформирана правосъдна система след законодателни и кадрови промени.

Идеята си за такава комисия и опцията тя да реализира триумф Иванов обоснова с налични предпоставки за политически консенсус. В речта на президента Румен Радев пред Народното събрание за втория му мандат водачът на “Да България ” вижда мощен ангажимент на президента, който извежда правосъдната промяна пред скоби, освен това промяна, фокусирана върху прокуратурата посредством конституционни промени.

В предизборните поръчки на опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи също има ангажимент за правосъдна промяна, сподели Иванов.

Той акцентира, че са нужни политически старания за обезпечаване на парламентарно болшинство от две трети от депутатите, което ще е належащо в голям брой гласувания - за конституционна смяна, за преструктуриране на Висшия правосъден съвет и за избор на Инспекторат на Висш съдебен съвет. Всичко това, по думите му, би трябвало да се случи в идващите 6-8-10 месеца. Иванов позволи, че може да се удължат периодите по желание на нов състав на Висш съдебен съвет тази година, с цел да се обезпечи прогрес в работата по конституционните промени и в обезпечаването на необятно парламентарно болшинство за същинска правосъдна промяна.

Трябва да се усили парламентарната квота за избор на съдиите и да се понижи тази за прокурорите - тази формула следва от интернационалните стандарти, сподели още Христо Иванов. И напомни, че през 2015 година е предложил като правосъден министър такава промяна, само че тя бе отхвърлена от Народното събрание.

“Международната процедура демонстрира, че би трябвало да има огромно болшинство от съдии, определено от съдии - това е съдийското самоуправление. Но няма принцип на прокурорско самоуправление, няма отчетност, когато прокурорите във Висш съдебен съвет са подчинени на основния прокурор ”, акцентира Иванов.

Той е уверен, че в един по този начин преструктуриран Висш съдебен съвет, с понижена парламентарна квота за съдиите и увеличена за прокурорите, ще има външен надзор над основния прокурор, който и да е той, а подобен може и да е и жена, както стана с ръководителя на Върховен касационен съд.

Противопоставянето на тази промяна значи да се дискредитираме в Европейския съюз и даже да не получаваме пари по Плана за възобновяване и резистентност, в който от България се желае изясненост по какъв начин ще бъде обезпечена отчетност на основния прокурор, предизвести Христо Иванов. “Ако не можем да го създадем, това значи нови наказания по Магнитски, липса на вероятност за Шенген, ограничение на вероятността за Еврозоната, ограничение опцията за асимилиране на еврофондове и засенчване на привлекателността на страната за вложения ”, продължи съпредседателят на “Демократична България ”.

Той напомни, че в последния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за капиталовата прелест на България думата “корупция ” попада 24 пъти, и че всяко нейно споменаване ни коства по един милиард изгубени вложения, т.е. ние плащаме за корумпираната правосъдна система с неналичието на нови работни места.

Промените, осигуряващи същинска правосъдна промяна съгласно Христо Иванов няма да могат да бъдат атакувани от Конституционния съд, който в свое тълкувателно решение от 2003 година изисква Велико национално заседание за промени във формата на държавно ръководство, тъй като тогава още не сме били член на Европейски Съюз. По думите му, това решение предстои на преразглеждане, само че и без него можем да създадем такава промяна.

Председателят на парламентарната група на “Демократична България ” се опълчи на концепциите на Българска социалистическа партия за трансформиране на Специализирания углавен съд в пет районни познавач съдилища, “защото по този начин ще феодализираме този съд, а и тези съдии, подбрани от един злепоставен някогашен състав на Висш съдебен съвет, ще бъдат непокътнати, само че към този момент децентрализирани из страната ”.
Същевременно той не счита, че размерът от каузи, които до момента се гледаха от този съд, ще е толкоз огромен и за в бъдеще, нито че е нужна чак такава специализация на съдиите - специализация е нужна в прокуратурата. И прикани да се придържаме към предлагането на Министерството на правораздаването за закриване на спецсъда.
“Съдебната власт би трябвало да се освобождава от гнилите ябълки, ащото те могат да стигнат до Върховен касационен съд и Висш съдебен съвет - гнилите ябълки имат свойството да изплуват ”, сподели още Иванов и акцентира потребността от рестарт на Инспектората на Висш съдебен съвет. “Г-жа Точкова и сътрудниците ѝ играха във кино лентата “Широко затворени очи ” за наша сметка, укори той основния и другите инспектори на правосъдната власт.

Запитан за идния избор на водач на “Да България ” на Националната конференция в края на месеца, Христо Иванов отговори, че не се е кандидатирал за поста, само че е получил доста номинации от локалните партийни организации. “Подадох оставка след парламентарните избори, тъй като би трябвало да се носи отговорност и тъй като това бе опция за партията ни да потърси ново начало. Ако надделее решението да ми се гласоподава доверие за още един мандат, аз няма да избягам от тази отговорност ”, сподели Иванов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР