София трябва да ни плати репарации за Втората световна война,

...
София трябва да ни плати репарации за Втората световна война,
Коментари Харесай

В Скопие поискаха репарации от София

София би трябвало да ни заплати репарации за Втората международна война, това е споделил водачът на опозиционната партия Гражданска алтернатива за Македония (ГРОМ) Стевчо Якимовски, представен от локалното издание Макфакс.

Председателят на политическата групировка през вчерашния ден пред постройката на държавното управление в Скопие е декларирал: Ние не можем да преговаряме с България за история. В София извъртяват обстоятелствата, както си желаят.

"По-лошото е, че министър председателят Зоран Заев играе по българската свирка. Той и дума не обелва за парите, които България ни дължи за окупацията по време на Втората международна война. Според Парижкия кротичък контракт (10 февруари 1947 г.) София е трябвало да ни заплати 25 милиона щатски $. Това към днешна дата са 25 милиарда $. Това са нашите пари и ние си ги желаеме ", безапелационен е бил Якимовски.

След края на Втората международна война България е била задължена да заплати 25 милиона $ на Югославия. Малко по-късно тогавашният водач на западната ни съседка Йосип Броз Тито е опростил сумата поради проектите на основаване на федерация сред двете страни.

Справка на демонстрира, че ГРОМ е била записана през 2013 година Тя се афиширала като демократична партия, само че от 2016 година е заела антибългарски и проруски позиции и е станала съдружник на ВМРО-ДПМНЕ (основната опозиционна сила).

ГРОМ към този миг има един от 120 депутати в държавния парламент на Северна Македония и нито един кмет (общо 80).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР