София. Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство,

...
София. Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство,
Коментари Харесай

Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство

София. Темата за детското правораздаване е стратегическа за българското държавно управление, тъй като слага в центъра правата на детето и отговорността на страната при тяхното гарантирането. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева по време на заключителната конференция по план „ Укрепване на правния и институционалния потенциал на правосъдната система в областта на Правосъдието за деца “, финансиран от Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Министър Цачева разяснява, че в границите на плана са за работа с деца са подготвени 112 съдии, прокурори, полицейски чиновници и обществени служащи в страната. Изградени са 12 „ сини стаи “ за щадящо чуване на малолетни и малолетни. Цачева уточни, че се е пристъпило и към синхронизиране на системата за правораздаване за деца у нас с европейските и интернационалните стандарти.
Тя означи още, че законодателната политика на България приема фамилията като естествена среда, в която се отглежда и възпитава детето и напомни, че в тази връзка Министерството на правораздаването е изготвило промени в Наказателния кодекс, предвиждащи повишение успеваемостта на предварителната защита и битката със половото принуждение и със половата употреба на деца, както и с детската порнография и подсилване отбраната на жертвите на тези закононарушения. При осъществяването на плана са направени и допълнения в Наказателно процесуалния кодекс, които плануват щадящ режим за чуване на деца в допир със правосъдната система.
„ Най-голямото предизвикателство бе направения през 2016 година план на Закон за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица. Организирано бе необятното му публично разискване през януари т.г. и се работи по превъзмогване на противоречивите моменти по повод режима на малолетните деца и ситуирането на Националната работа за възпитателна поддръжка “, съобщи министър Цачева. По думите й работата по законопроекта продължава до намиране на най-точните решения в кратковременен проект.
Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен добави, че децата са нашето бъдеще и ние би трябвало непрестанно да работим за подобряването на правната рамка, с цел да защитим техните права. Тя подчертава върху нуждата образованията на магистрати и специалисти да продължат и в бъдеще, а работата на пилотните съдилища по плана да се употребява като тенденция за останалите в страната.
По плана са основани профилирани правосъдни сформира в 5 пилотни съдилища - окръжните съдилища във Варна и Пловдив и районните съдилища във Варна, Пловдив и Козлодуй, в които работят огромна част от магистратите минали през профилираното образование. От ноември 2015 година до в този момент те са разгледали общо над 5 200 цивилен каузи с присъединяване на деца във връзка бракоразвод по взаимно единодушие и по исков ред и нищожност на брака, изменение, ограничаване или отнемане от наставнически права, прехрана на дете, отбрана против домашно принуждение, каузи от Закона за протекция на детето – настаняване отвън фамилията. Разгледаните от тези профилирани правосъдни сформира наказателни каузи с присъединяване на деца жертви, очевидци или правонарушители, са над 1100.
От своя страна зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов разяснява, че с помощта на финансовата помощ на Българо-швейцарската стратегия за съдействие по плана са построени и оборудвани 12 пространства за щадящо чуване на малолетни и малолетни по цивилен и наказателни производства. По думите му ръководителите на окръжните и районните съдилища във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Хасково, Смолян, Добрич, Разград, Силистра, Кърджали, Търговище и Ловеч са основали организация, тъй че сините стаи да се употребяват, както от съда и прокуратурата, по този начин и от полицейските органи и обществени служби в правосъдните им региони. Стоянов добави, че 26 деца са били изслушани в първите 4 „ сини стаи “, които са открити сред 2016 година и началото на 2018 година във Варна, Плевен, Козлодуй и Враца. От тях 18 са малолетни и 8 са малолетни. Зам.-министърът посочи, че децата са били изслушани в щадяща среда, близка до фамилната, от подготвен специалист, тъй че да бъдат защитени от напрежението, който биха изпитали в строгата атмосфера на правосъдните здания или полицейски ръководства и надалеч от възможен принудител или възрастен очевидец, от който биха могли да изпитват боязън.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР