София. ТекстКомисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на

...
София. ТекстКомисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на
Коментари Харесай

Изправи се.БГ: КЕВР увеличава шоково цената на водата от 1 юни

София. ТекстКомисията за енергийно и водно контролиране предлага нарастване на цената на водата сред 15 и 45% за Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Троян и Сапарева баня още от 1 юни 2022г. Това излиза наяве от позиция на гражданската платформа Изправи се.БГ с водач Мая Манолова, изпратена до медиите, оповестиха от партията.

Регулаторът е насрочил открити съвещания и публични разисквания за 9 май за 5 ВиК оператори – Троян, Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово откакто на 28 април в изискванията на конспиративност КЕВР организира открити съвещания и публични разисквания на бизнес-плановете за 2022 г.-2026 година на ВиК Монтана и Сапарева баня.

Припомняме, че интернет уеб сайтът на Комисията не работеше за съвсем две седмици при разглеждането на предложенията за цените на водата в Монтана и Спапарева бяна и жителите не бяха осведомени за тези разисквания.

Включително декларирали присъединяване цивилен организации и жители при предходното насрочване на публичното разискване през декември не бяха осведомени за провеждането на общественото дискутиране на цените на водата в тези обитаеми места.

Сега КЕВР предлага цената на водата за Плевен да бъде 4,00 лв/куб.м., Монтана – 3,83 лв/куб.м., Русе -3,85 лв/куб.м., Велико Търново 3,46 лв/куб.м, Габрово 3,40 лв/куб.м., Троян 2,46 лв/куб.м. и Сапарева бана 1,05 лева./куб.м. Предвиденото нарастване в цената на водата към края на 5-годишния бизнес проект е сред 70-95% за четирите регионални ВиК-та.

Във връзка с това Изправи се.БГ са изпратили 6 претенции към институциите по отношение на прекъсване приемането на бизнес проекти на ВиК операторите за 5 години напред. Такива решения и законопроекти от Изправи се внасяха и предходната година в предходните Народни събрания. Според гражданската платформа 5-годишния период за бизнес проектите на ВиК-тата е прекомерно дълъг и води до липса на опция за вярно прогнозиране и обмисляне, липса на надзор над осъществяването на бизнес-плановете и в следствие се реализира само повишение цената на услугата без сензитивно възстановяване на качеството и понижаване общите загуби във водопреносната мрежа.
От гражданската платформа държат КЕВР да показа доклад за осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията за миналия петгодишен интервал, с цел да се види степента на осъществяване на признатите проекти и до какъв брой нарасналата цена на водата след приемането им е довела до възстановяване качеството на водоснабдителната услуга.

От Изправи се.БГ упорстват също за гарантиране налична обществена цена на водата за всички жители за първите 3 куб. м. вода на всеки жител, каквато е практиката в европейските страни, за нов метод на установяване на обществената търпимост на цената и за обезпечаване на „ водни помощи “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР