София. Строителните проекти в София ще бъдат провал, докато Столична

...
София. Строителните проекти в София ще бъдат провал, докато Столична
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Калоян Паргов, БСП - София: Столична община се държи като опонент на строителния бранш

София. Строителните планове в София ще бъдат неуспех, до момента в който Столична община се държи като конкурент на строителния отрасъл. Това отношение би трябвало да се промени. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София и лидер на листата за общински съветници Калоян Паргов на среща с управлението на Камарата на строителите в България в лицето на инж. Илиян Терзиев и инж. Любомир Качамаков, оповестиха от пресцентъра на партията .
На срещата участваха и претендентите за общински съветници Милка Христова, Иван Таков, Валентина Узунова и арх. Тихомира Костова, както и арх. Стефан Стефанов - претендент за кмет на регион “Младост ”, подсилен от Българска социалистическа партия. Участиниците в събитието разискаха голям брой тематики, значими както за строителния отрасъл в София, по този начин и за бъдещето на Столична община. Участниците в срещата се сплотиха към това, че бъдещето на строителството е в цифровизацията на процеса - още от заданието до последния стадий.
“Благодаря за поканата на господин Терзиев. Тази среща е част от непрекъснатата връзка и разговор, които има сред Камарата на строителите в София и Градската организация на Българска социалистическа партия “, това сподели при започване на срещата Калоян Паргов.
“От печално известния ремонт на ул. „ Граф Игнатиев ”, би трябвало всички да си извлечем поучения. И ние политиците и вие строителите, както и жителите, които дават оценка на работата ни, че най-важното е качеството “, уточни Паргов. Той бе безапелационен, че проблемите би трябвало да се вземат решение редовно, а не по пожарникарски, когато възникне спешна сигуация.
Лидерът на столичните социалисти изрази безпокойствие от метода, по който се води акцията – с внушения, че в случай че Българска социалистическа партия взе участие в ръководството, строителният бизнес ще блокира и ще остане без работа. “Трябва да е ясно, че когато Българска социалистическа партия е в ръководството продължава да се строи и няма да се стопират проекти’’, безапелационен бе Калоян Паргов. Той подчертава върху това, би трябвало да стане ясно, че виновността в несвършената работа и некачествените осъществявания не е в строителния отрасъл, а във възложителят в лицето на Столична община. Сега отговорността сега е размита сред проектанта, надзора и строителя. Тази порочна процедура би трябвало да бъде прекъсната.
Калоян Паргов е уверен, че качеството е най-важно. “Най-големият проблем на общината е поддръжката, не би трябвало да се не помни това, добави той – Хората дават оценка и в случай че са удовлетворени, това значи, че всички сме си свършили добре работата’’, уверен е Калоян Паргов.
“Ние търсим партньорство с вас, което се основава на правила и ред, не на другарски връзки и ходатайства. Партньорите би трябвало дружно да пазят реда и разпоредбите, по които са открити връзките им. Със своите дейности досега Столична община реализира тъкмо това - дискредитира цялостен бранш. Ние предлагаме нови връзки и нови правила на работа ”, безапелационен бе ръководителят на Българска социалистическа партия - София. Той се ангажира с смяна на текстове в Наредба №1 за публичния ред, които гласят, че всяка строително-монтажна активност, в това число и боядисването, създава звук. „ Това е недомислица, която би трябвало да се промени “, съобщи Калоян Паргов.
Милка Христова разяснява и мощно дискриминационните и повишени критерии, които залягат в публичните поръчки. “Много е елементарно да се заложи предизвестения победител. Трябва браншът да взе участие при създаването на методиката и изискванията за присъединяване и класиране. Да се спре с фаворизирането на едни или други компании. Партньорството би трябвало да е с всички, а не да има превилегировани фирми’’, изясни Христова.
“Конкурентноспособността на строителния отрасъл в страната, основана на качество, технолигии и квалифицирана работна ръка, ще докара до конкурентноспособност на българските строители на европейския пазар’. Това е огромната цел “, посочи Калоян Паргов.
Кандидатите за общински съветници на Българска социалистическа партия и представителите на Строителната камара бяха еднодушни, че доста постоянно има неразбираеми задачи, лиспа на подготвеност, както и внезапна промяна на изискванията по време на процедурата, което е свообразен актуален модел за изнудване, а не на партньорски връзки. “Трябва нов метод, нова философия. Качеството е главно. Трябва жителите да са удовлетворени, това е гаранцията за добре свършена работа’’, безапелационен е Калоян Паргов.
Иван Таков, който е и претендент за кмет на регион “Възраждане` ” посочи, че от Българска социалистическа партия в никакъв случай не са упреквали строителите.
“Бил съм и архитект, бил съм и реализатор, бил съм и в администрацията. Всяка позиция е друга, би трябвало да има разговор и разбиране’’, съобщи арх. Стефан Стефанов.
Валя Узунова предложи да се организира акция за образование на хората, които желаят да работят в строителния брънш и това да стане с Столична община. “Проблемът с фрагментите е сериозен, не може да има хора, които работят без документи или практическо образование. Трябва да се влага в това’’, уточни Узунова.
“Проблемът е заложен още в заданието. За да си изпълнят добре работата строителите, планът би трябвало да е първокласен. Почти не се поръчват работни планове, в Германия не е така’’, сподели арх. Тихомира Костова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР