София. Стотици столичани се включиха в инициативата Боса разходка, която

...
София. Стотици столичани се включиха в инициативата Боса разходка, която
Коментари Харесай

Алекс Сърчаджиева и Павел Владимиров се включиха в Боса разходка за превенция на хроничната венозна болест

София. Стотици столичани се включиха в самодейността Боса разходка, която се организира на 24 юли в Южния парк в столицата, оповестиха от Interimage . Целта на събитието е да осведоми обществеността за опциите за предварителна защита на разширените вени (хронична венозна болест) и нуждата от ранна диагностика и лекуване на болестта. Инициативата Боса разходка, която се организира за втора поредна година, е част от националната осведомителна акция „ Вземи краката си в ръце интензивно “ на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В Босата разходка се включиха известната българска актриса Алекс Сърчаджиева, която е и лице на акцията, травъл блогърът Ели Иванова, създател на „ Друми в думи “, и водещият Павел Владимиров. Талантливите танцьори от клуб за национални танци „ Витоша " демонстрираха завладяващия танц „ Краченица “, който е основан особено за акцията. Те показаха специфична композиция от придвижвания, които са измислени за оживление на краката и облекчаващи болката и възприятието на тежест. Участниците в събитието се раздвижиха в допълнение и със занимателна подготовка по комбинирана гимнастика, водена от Евелина Илиева. Като част от събитието бяха планувани също и съвещания с лекари-специалисти, които дадоха скъпи препоръки на хората по отношение на рисковете, предварителната защита и навременното лекуване на хронична венозна болест.

„ Вярвам в дейния метод на живот, а тази акция ни припомня какъв брой е значимо да се грижим за здравето на краката си, “ показа пред присъстващите актрисата Алекс Сърчаджиева. „ За мен е голяма наслада да видя какъв брой доста хора са се включиха в събитието. Това значи, че всички ние имаме голямо предпочитание да променим метода си на живота и да стартираме да се движим по-активно “, сподели още звездата от сериала „ Откраднат живот “.

„ От разширени вени страдат над 50% от българите. Често обаче хората неглижират казуса и се обръщат към лекар-специалист, когато е късно. Важно е да знаят, че могат да се предпазят от развиване на болестта хронична венозна болест, като се опитат да трансформират всекидневието си. През лятото, когато времето го разрешава, е добре хората да се движат повече - това е част от профилактиката. Да се хранят здравословно и умерено за предотвратяване от струпване на непотребни килограми. А в случай че вероятно почувстват болки в крайниците, тежест и неразположение, отоци, да създадат незабавно консултация с доктор “, изясни доктор Вълчев.

Тази година акцията „ Вземи краката си в ръце интензивно “ се концентрира върху нуждата от грижа за здравето на краката, която включва повече придвижване, уравновесено хранене и при нужда консултация с лекар-специалист. Заради траялата повече от година пандемия от ден на ден хора водят затънал метод на живот, който постоянно води до проблеми с краката и вените. Затова през 2021 година акцията си сложи за цел да стимулира хората да стартират да се грижат интензивно за здравето си. Освен Босата разходка самодейността включва също и предизвикването #ПътешествиеСМисия, чиято концепция е да провокира и окуражи българите да излязат измежду природата и да извървят авансово подадени забавни направления, като дружно доближат 10 млн. крачки.

Кампанията „ Вземи краката си в ръце интензивно “ се провежда от Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с поддръжката на уеб страницата www.venite.bg и фармацевтична компания Servier.

За настоящи вести за акцията и самодейностите ѝ можете да последвате: и да посетите.

За присъединяване в #ПътешествиеСМисия и с цел да станете част от #ОтборСМисия, се присъединете към групата #ПътешествиеСМисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР