София. Средно с 1 млн. повече са чуждестранните туристи у

...
София. Средно с 1 млн. повече са чуждестранните туристи у
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Средно с 1 млн. повече са чуждестранните туристи у нас през всяка година от създаване на министерството

София. Средно с 1 млн. повече са задграничните туристи у нас през всяка година от основаване на министерството. Това сподели министъра на туризма Николина Ангелкова в предаването " Седмицата " по " Дарик радио " .Очакваме да бъде регистрирана доста сполучлива 2017 година, която да надгради резултатите от рекордната в туризма 2016-а. В понеделник ще бъдат оповестени новите данни за цялата 2017 година и ние се надяваме да сме се доближили до към 9 млн. непознати туристи. За актуалната 2018-а залагаме цел те да станат 10 млн.
Тя акцентира още, че България става все по-разпознаваема туристическа дестинация, което е проличало и от последните ѝ интернационалните срещи. Министърът разясни, че главната тематика на последните й диалози на интернационалните конгреси в Мадрид и Венеция е била да се обърне вниманието на целевите пазари към страната като целогодишна дестинация и място за положителни вложения в туризма. С министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура обсъждахме опцията за взаимни туристически артикули във връзка с далечни пазари, в това число Китай, тъй като туристите от тази страна желаят да посетят няколко страни, идвайки в Европа. Ето за какво е добре да обединим напъните си. Със Сърбия също имаме към този момент протокол за съдействие и основаване на такива взаимни артикули, подчертава Николина Ангелкова.
Тя удостовери, че ползата към идния летен сезон у нас не отслабва и 90 % от 5-звездните хотели към този момент са резервирани. Вървим в посока за привличане на висок клас туристи, което се потвърждава и от статистиките – растежът на приходите изпреварва растежа на входящите туристи, и напълно разумно огромните вложители са привлечени от концепцията за създаване на нови обекти с 4 и 5 звезди по Черноморието и в огромните градове.
България става все по-популярна и в по-далечни страни. В Съединени американски щати да вземем за пример предходната година започнахме пилотна акция за рекламиране на страната и растежът на американските туристи за 2017 е близо 10 на 100. България взе участие във всички изложби и работи интензивно за дигитализацията на рекламата си и наличието в интернет, сподели Николина Ангелкова.
Министърът обърна внимание и на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което е извънредно значимо - сега сме във фокуса на света. Нашата цел е оптимално да покажем страната си и ще използваме всички конгреси по програмата – в София, Варна, В. Търново и други, с цел да я представим.
По отношение на зимния сезон министър Ангелкова изрази вяра за предстоящи растежи от към 5 %, което да надгради предишния доста сполучлив ски сезон. Тя още веднъж акцентира, че развиването на планинския и зимния туризъм е невероятно без повече вложения. Министерството на туризма постоянно е било за построяването на лифтове като най-екологично средство за целогодишен достъп до планините. И това важи освен за Банско, само че и за другите райони, само че би трябвало да става напълно съгласно условията на българското и европейското законодателство.
С решението си държавното управление даде опция да се строи в буферната зона на Банско, само че единствено на спортно-технически уреди, акцентира министърът. От тук нататък следва да бъде импортирано капиталово желание, което предстои на екологична оценка и ред други процедури по координиране и публично разискване.
Министър Ангелкова разясни също, че резултатите от ръководството на морските плажове през последните две години са доста положителни, понижен е броят и на неохраняемите линии. Туристическата администрация ще продължи да работи за групирането на плажовете. Важно е те да имат стопани, с цел да е обезпечено почистването, водното избавяне и другите действия. Това е значимо освен за потребителите, само че и за туроператорите, които желаят да са сигурни за пребиваването на своите клиенти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР