София. Среден, 3.15, е оценката на българите за пътищата у

...
София. Среден, 3.15, е оценката на българите за пътищата у
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Среден 3, по шестобалната система, е оценката на българите за пътищата у нас

София. Среден, 3.15, е оценката на българите за пътищата у нас, като цяло, по познатата от учебно заведение шестобална система. Оценката е получена при започване на август, седмици преди нещастието край Своге . 38% считат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират смяна, 27% споделят, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценяват. Всичко това обрисува по-скоро отрицателна картина.
Данните са от Политическия и стопански показател на „ Галъп интернешънъл “ – без значение във финансирането си ежемесечно национално представително проучване, което от началото на 90-те години на двадесетия век изследва мненията всеки месец по метода „ лице в лице “. Тази вълна на проучване е извършена сред 3 и 10 август измежду 822 души, т.е. две седмици преди последния драматичен случай край Своге. Във въпросната вълна на проучване са заложени няколко сходни въпроса, предвид на обичайно покачвания през летните месеци публичен интерес към тематиката за пътната сигурност. От " Галъп интернешънъл " изричат съболезнования на околните на жертвите в злополуката край Своге и пожелават бързо възобновяване на потърпевшите.
Оказва се, че тези, които виждат отрицателна смяна във връзка с пътищата у нас в последните години, са повече. Ако към тях прибавим и тези, които не виждат смяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развиване в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна конструкция на всеобщото схващане. Дори и да отчетем обичайния негативизъм по инерция, който се демонстрира в такива проучвания, картината остава задоволително притеснителна и тя евентуално ще стане още по-обезпокоителна след последния случай.
Отговорите, несъмнено, са и партийно оцветени и последователите на ръководещите са по-благосклонни, а измежду симпатизантите на опозицията и измежду дистанцираните от политическия развой мненията са осезаемо по-критични. Но дружно с партийността, личат, несъмнено, сложни фактори, като разликите съгласно вида обитаемо място и обвързваните с тях разлики във възрастта и материалния статус, да вземем за пример. Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Както може да се чака, хората с по-неблагоприятна обществена вероятност (с по-ниски приходи и обучение, в по-малки обитаеми места и на по-висока възраст) са и по-критични – освен по тематиката с пътищата, само че и изобщо към политиките на институциите. Например, само в столицата идентични дялове хора виждат положително и отрицателното развиване. На останалите места позитивните оценки са сензитивно по-малко от отрицателните.
Същите трендове са регистрирани и когато респондентите са били помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по познатата шестобална система. Около една трета дават двойка, а под 1% са тези, които слагат шестица. Обобщената оценка е 3.15.
Разбира се, в тези данни в огромна част от случаите се оглеждат не толкоз по непосредствени и необятни усещания, колкото получен през медиите облик. „ Галъп интернъшънъл “ ще продължи да ревизира оценките в годините.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР