София. Сред проблемите в развитието на планинските райони са обезлюдяване,

...
София. Сред проблемите в развитието на планинските райони са обезлюдяване,
Коментари Харесай

Валетина Зартова, ИСС: Сред проблемите в развитието на планинските райони са обезлюдяване, силната икономическа изостаналост и достъпът до качествени публични услуги

София. Сред проблемите в развиването на планинските региони са обезлюдяване, мощната икономическа назадничавост и достъпът до качествени обществени услуги. Това Валентина Зартова, член на ИСС от група 1 – работодатели и ръководител на Комисията по районна политика, стабилно развиване и околна среда пред Агенция „ Фокус “ . „ На 6 юли ИСС одобри мнение на тематика „ Планинските и полупланински региони в България – проблеми и благоприятни условия за развиване ”, защото вижда капацитета им за икономическото развиване на страната “, описа Зартова.
„ В резултат на извършените от ИСС взаимно с Националното съдружие на общините районни кръгли маси в няколко планински общини, отдадени на образованието и заетостта на младежите, констатирахме доста общи проблеми, касаещи инфраструктурата и качеството на живот на хората от тези общини. Не на последно място повода да обърнем внимание на тематиката е протичащият развой на образуване на политиките и стратегиите за идващия програмен интервал и рекомендациите на Европейския парламент в резолюцията му по отношение на планинските региони “, изясни тя.
Валетина Заркова добави, че проблемите в развиването на планинските региони са добре известни, само че с течение на времето се трансформират мащабите на тяхното отрицателно проявяване. Заркова откри следните съществени проблеми, които са характерни за българските региони: „ На първо място е обезлюдяването и депопулацията на популацията, които са в доста по-висока степен в сравнение с в останалите региони на страната. За последните 30 години популацията в тези региони е намаляло с съвсем 40%, като половината от планинските общини губят 2/3 от своя човешки капацитет “. „ На последващо място са проблемите, свързани със мощната икономическа назадничавост и сериозното положение на общинската пътна мрежа, което води до повишаване на районните разлики. Един от най-болезнените проблеми за хората от тези общини е достъпът до качествени обществени услуги и изключително до услугите в областта на опазването на здравето, образованието и културата. В редица отдалечени села няма доктор, аптека и магазин за снабдяване на съществени хранителни артикули, дори и самун “, разяснява още тя.
Заркова добави, че ИСС предлага някои съответни ограничения, които биха основали удобна среда за развиване на планинските региони в страната. „ Основното е да се създаде и одобри Интегрирана тактика за стабилно развиване на планинските и полупланински региони в България, която да включва и основаване на подкрепяща среда за развиване на планинските бизнесмени. Същевременно е належащо страната изцяло да преразгледа стандартите и разпределителните механизми за държавните прехвърляния, като се отчетат по-високите разноски за даване на услуги в планинските и полупланински общини‘, добави тя.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР