София. Споразумения за програмите от новия период за подкрепа чрез

...
София. Споразумения за програмите от новия период за подкрепа чрез
Коментари Харесай

Започва новият програмен период за финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

София. Споразумения за стратегиите от новия интервал за поддръжка посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година, подписаха министерствата на правораздаването, на културата, на вътрешните работи и на образованието. С подписването на споразуменията на процедура се слага началото на новия програмен интервал за български планове, финансирани по двата механизма. Програмите са с общ бюджет над 113,5 млн. евро и ще финансират действия и планове в предпочитаните браншове правораздаване, вътрешни работи, просвета и локално развиване, понижаване на бедността. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването .
Програма „ Правосъдие “ включва Програмна област 19 „ Корекционни услуги и авансово задържане “ и Програмна област 21 „ Ефективност и резултатност на правосъдната система, подсилване на върховенството на закона “. Тя ще бъде финансирана от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 с безплатна финансова помощ в размер на 30 млн. евро и национално съфинансиране малко над 5 млн. евро.
Изграждане на пилотен затвор с образователен център с потенциал 400 лишени от независимост в Кремиковци, основаване на преходни отделения или така наречен half way houses за акомодация на пандизчии, на които им следва освобождение, ремонт на затвори и арести, са измежду главните цели, залегнали в идващите години.
И още: ефикасни ограничения за рехабилитация и реинтеграция на жертвите на домашно принуждение и работа с извършителите; повишение на компетентността в правосъдната система за използване на решенията на Европейския съд по правата на индивида и повишение на потенциала на магистрати за разширение потреблението на публични наказания и ограничения против принуждение над дами и деца, са измежду предстоящите резултати в Програма „ Правосъдие “.
Днес, от българска страна споразуменията бяха подписани от Иван Иванов, началник на Националното координационно звено за двата механизма и шеф на Дирекция „ Централно координационно звено “ в Министерския съвет и държавният секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб. На церемонията, с която се означи и 10 години от началото на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм в България, участва заместител министър-председателят Томислав Дончев.
Заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов благодари на норвежките сътрудници за помощта и изрази убеденост, че през новия програмен интервал взаимната ползотворна активност ще бъде надградена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР