София. Специалността Тюркология в Софийския университет е единствената в България,

...
София. Специалността Тюркология в Софийския университет е единствената в България,
Коментари Харесай

София Шигаева-Митреска: Специалността Тюркология в СУ е единствената в България, която дава възможност за изучаване на азербайджански език

София. Специалността " Тюркология " в Софийския университет е единствената в България, която с изключение на главния турски език, дава опция за проучването и на други тюркски езици като азербайджански и казахски, както и османски. Това сподели София Шигаева-Митреска, шеф на Центъра за азербайджански език и просвета към Софийски университет " Св. Климент Охридски ", в интервюю за предаването „ Азербайджан-непознат и непосредствен “ на Радио „ Фокус “ .
Тя разясни, че дисциплините " Азербайджански език " и " Мултикултурализъм в Азербайджан " дават опция на студентите да се срещнат по-отблизо с историята, културата и традициите на страната, както и след това да пътуват до Азербайджан в границите на разнообразни планове, развивайки получените познания.
Популяризирането на азербайджанския език, литература и просвета е главната тенденция на активността на Центъра.

„ Искам да отбележа, че от 2019 година за да разпространяваме нашия език измежду българското общество ние интензивно участваме в Европейския ден на езиците – самодейност на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC, проведена в партньорство с посолства и културни институти и на други страни. За страдание, миналогодишното събитие мина в онлайн среда. Това имаше и позитивен детайл, тъй като хората от цялата страна имаха опция да се включат в събитието. Също по този начин успяхме да създадем онлайн мост с Азербайджан като в събитието се включи и Центърът за български език и просвета в Славянския университет в Баку с неговите студенти и преподаватели. “

София Шигаева-Митреска описа, че последният превод на Центъра е " Избрани творби " на фамозния азербайджански публицист, занаятчия на къси разкази, създател на литературна школа „ Молла Насредин “ и литературното направление „ критически натурализъм “ в азербайджанската литература - Джалил Маммадгулизаде. Преводът на най-прочутите разкази на писателя е изработен от госпожа Митреска и студенти-тюрколози, на които преподава азербайджански език в СУ. Тази книга за пръв път излиза в България и е отдадена на 150-годишнина от рождението на писателя.

Освен това Центърът е част от планове, свързани с античната история на Азербайджан. Още през 2016 година дружно с Посолство на Азербайджан провежда в СУ галерия и кръгла маса под наслов „ Наследството на античната Кавказка Албания: традиция на мултикултурализма в Азербайджан “. „ Тази Кавказка Албания, за която приказвам, няма нищо общо със сегашната Албания. Това е страна, която поражда през IV в. пр.н.е. в източната част на Задкавказието, чиито граници включват територията на актуалната Република Азербайджан и е една от първите страни, приели християнството, което идва в Албания през I в. сл. н.е., с идването на деятел Св. Елисей в село Киш, покрай град Шеки, който както знаете е побратимен с Габрово, където той поставя основата на църквата - " Майка на албанските църкви ". По този метод Азербайджан е правоприемник на тази страна и ние се радваме да споделяме такива забавни обстоятелства от нашата история с българите. Ние продължаваме да работим по тематиката. Тази година Бакинският интернационален център по мултикултурализъм провежда онлайн лекция, отдадена на Кавказка Албания за студенти, изучавали и учещи мултикултурализъм в Азербайджан в СУ. “
София Шигаева-Митреска описа още, че един от обичаните фамилни празници, който се чества, с цел да се разпространява културата на страната, е Новруз, с който на 20 и 21 март се отбелязва идването на пролетта и началото на астрономическата нова година в Азербайджан.

Тази година в Азербайджан е оповестена за година на фамозния азербайджански стихотворец - Низами Гянджеви, навършват се 880 години от рождението му. По този мотив центъра възнамерява да провежда събитие, отдадено на неговото творчество, сподели още София Шигаева-Митреска.

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР