София. Специализираната прокуратура ще иска от Специализирания наказателен съд мярка

...
София. Специализираната прокуратура ще иска от Специализирания наказателен съд мярка
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура ще иска мярка „Задържане под стража“ за петима от участниците в престъпната група за компютърни измами

София. Специализираната прокуратура ще желае от Специализирания углавен съд мярка „ Задържане под стража “ за петима от участниците в разкритата проведена незаконна група за компютърни измами. Тази информация даде през днешния ден представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева .

Обвинения са повдигнати на шест лица, само че на едното от тях е наложена мярка „ Парична гаранция “ заради влошеното му здравословно положение.
Организираната незаконна група за пране на пари е работила от 2016 година Един от участниците е с ливанско поданство, различен – с българо-иракско, само че непрекъснато пребиваващ на територията на България, а останалите са български жители. Повечето от тях са с предишни осъждания за обири и документни измами.

Измамата се е случвала посредством нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски сдружения, които са били в развой на подписване на договорка. В нормалната преписка сред две търговски сдружения се намесва трето лице, представящо се за снабдител на артикули или услуги. То изпраща проформа-фактура с сменена банкова сметка, като по този начин се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е директно следена от причинителя на компютърната машинация. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на сдруженията.
Такъв достъп се осигурявал посредством налучкване, изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус.

Начинът, по който проведената незаконна група е била разкрита е с помощта на положителната работа на ГДБОП с Асоциацията на банките в България, стана ясно от думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов . След подадена информация от български банки за съмнителни преводи, измамата е била разкрита.

По информация на шефа на Отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП Явор Колев парите от компютърните измами са били превеждани от компаниите-жертви на измамата по сметки в България, а след това посредством интернет банкиране уредниците на незаконната активност са превели към 44 милиона евро и 15 щатски $ на финансови мулета в Китай и Хонконг.

Хакерите, които са се занимавали с поразяване на компютърните системи, са работили по няколко метода, като единият от тях е по този начин нареченият „ Троянски кон “. Този способ се е изпозлвал, когато се управлява интензивността на съответното компютърно устройство. Другият вид е посредством фишинг имейл: имейл, посредством който се крадат пароли за е-поща.

Били са компрометирани пощенски кутии на фирми-жертви от Съединени американски щати и Европа. Следена е кореспонденцията, която двете компании са водели между тях, като на избран стадий, когато се стига до разплащане, проформа-фактурата се подменя с банковата сметка, на дружеството-контрагент. Тогава фирмата-жертва превежда парите не на компанията, с която има финансово-търговски връзки, а на сметка, която се управлява от проведената незаконна група.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР