София. Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация.

...
София. Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация.
Коментари Харесай

Специалисти от ВМА трансплантираха по спешност черен дроб на 44-годишен мъж

София. Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 44-годишен мъж, а донорът – юноша от Пловдив. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение . В края на предходната седмица пациентът е разгласен в Изпълнителна организация „ Медицински контрол ” (ИАМН) за незабавна трансплантация поради остра чернодробна непълнота, развила се въз основата на тежък медикаментозен отровен хепатит след извършено лекуване за коронавирусна зараза.

Във вторник (27 юли) сутринта постъпи информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „ Св. Георги ” в Пловдив. Последва незабавна организация и през нощта – вторник против сряда, е осъществена екплантацията от екип, управителен от доцент Васил Михайлов.

Самата трансплантация на черния дроб е траяла 6 часа. „ Мога да кажа, че беше тежка, сложна механически, на фона на затрудненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в устойчиво положение, екстубиран е, контактен, съответен, индикаторите на чернодробната функционалност се усъвършенстват “, разяснява проф. Никола Владов, началник на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.
„ Благодарим и на сътрудниците УМБАЛ „ Свети Георги ”, на координатора им доктор Костадин Чифлигаров за съвършената организация за реализиране на експлантацията на органите “, разяснява още проф. Владов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР