София спечели надпреварата да бъде домакин на единствената по рода

...
София спечели надпреварата да бъде домакин на единствената по рода
Коментари Харесай

София ще бъде домакин на 7-та Европейска джаз конференция през 2020

София завоюва конкуренцията да бъде хазаин на единствената по рода си Европейска джаз конференция и през септември 2020 година ще посрещне уредници,  програмни шефове, мениджъри и продуценти на джаз фестивали и културни оператори от Европа и света. Събитието ще се организира от 10-и до 13-и септември в НДК и се чака в него да вземат присъединяване повече от 400 основни дейци на международната джаз сцена, в това число публицисти, музикални сътрудници и реализатори.

Новината за семейството на София беше оповестена публично по време на тазгодишното издание на събитието в град Новара, Италия. Генералният управител на Европейската джаз мрежа Джамбатиста Тофони изрази задоволство от координацията и взаимната работа с българските институции и акцентира забележителния дух на столицата и напъните на кмета Йорданка Фандъкова в устрема й да основава условия за разнороден културен и обществен живот в града.

Форумът се провежда от Европейската джаз мрежа и се организира всяка година в друг град в Европа. Съорганизатори от българска страна на седмото издание на конференцията са Фондация A to Z, която стои зад най-мащабния джаз фестивал у

нас – A to JazZ и Националният замък на културата в партньорство със Столична община, Министерство на културата и Представителството на Европейската комисия в България.

“Вече 9 години поддържаме А to JazZ фестивал и той се трансформира в музикалната емблема на София. Сигурна съм, че имаме привилегията да бъдем хазаин на 7-та Европейска джаз конференция точно посредством неговите достижения, утвърждавайки се като едно от водещите джаз събития на остарелия континент. Този конгрес ще даде опция на България за следващ път да се съобщи като културна  дестинация. Нещо повече, срещата на мениджъри, продуценти и културни оператори от цяла Европа с българските им сътрудници ще способства извънредно доста за развиването на музикалната сцена у нас ”, сподели кметът на София госпожа Йорданка Фандъкова.

Министърът на културата Боил Банов изрази своята поддръжка за самодейността и показа, че професионален конгрес в областта на културата от подобен сан се провежда за първи път в България. “Идването на всички тези хора, с цел да се срещнат с българската джаз сцена, е изключителна опция за музикантите тук да показват творчеството  си пред професионална публика, което да докара до пряк интерес към тях и до изява на огромни интернационалните подиуми ”, съобщи министър Банов.

По думите на Петър Димитров, шеф A to JazZ, Европейската джаз конференция ще сложи началото на бъдещи партньорства и креативен планове сред български и европейски фестивали и актьори, което е евентуална опция за тяхната реализация отвън границите на страната.

На собствен ред ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков изрази удовлетворението си от избора на НДК като място за осъществяване на 7-та Европейска джаз конференция. „ Това подрежда НДК измежду най-значимите европейски и международни културни центрове с принос в развиването на европейската музикална среда и с неповторима опция за подкрепяне равнището на събитийния мениджмънт в България ”.

В рамките на Европейската джаз конференция ще се организира първият български шоукейс, в който след кандидатстване и селектиране от интернационална комисия разнообразни джаз планове ще имат опция да се показват пред участниците в конференцията. Условията и процедурата за присъединяване ще бъдат оповестени през идващите месеци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР