София. Софийският университет се превърна в център на съпротивата срещу

...
София. Софийският университет се превърна в център на съпротивата срещу
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Софийският университет е център на съпротивата срещу отказа от духовност, култура и просветителство

София. Софийският университет се трансформира в център на съпротивата против отхвърли от нематериалност, просвета и просветителство. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в приветственото си слово във връзка патронния празник на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, оповестиха от прессекретариата на президента .
„ Във века на осведомителните технологии и изкуствения разсъдък още повече нараства нуждата не просто от индивида, а от оня, който се трансформира от homo sapiens в homo spiritus “, означи вицепрезидентът. „ Това е емблемата на Софийския университет. Това ни завеща и св. Климент Охридски с цялото си просветителско дело “, уточни Илияна Йотова.
„ Какво сплотява огромните персони братята Евлоги и Христо Георгиеви, великите мозъци, останали вечно в „ Златната книга “ на СУ, стотиците хиляди младежи, минали през аудиториите, с цел да се сътвори тази гигантска духовна общественост на всички, докоснали се до университета? В нейното ядро са добродетелите, полезностите, мъдростта, стремежът към прояснение, които ни завещаха славянските първоучители и техните възпитаници “, акцентира вицепрезидентът.
Към преподавателите Илияна Йотова се обърна с думи на признателност за сполучливата им задача освен да дават познания, само че и да учат студентите да мислят, да изискат да схванат индивида против тях и да погледнат през неговите очи, да отсяват положителното от злото. „ Най-важният урок, който за първи път научих точно в тези аудитории, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда независимост “, посочи вицепрезидентът.
На студентите Илияна Йотова пожела да мечтаят самоуверено и свободно. Вицепрезидентът се обърна към тях с думите: „ Вашият първи триумф е приемането ви в Софийския университет, в привилегията да слушате лекциите на безспорни престижи, във опцията да изказвате на всеослушание своето мнение, да разкривате своите хрумвания “.
По случай 130 години от основаването на най-старото висше образователно заведение в България от името на президента Румен Радев Илияна Йотова връчи на ректора проф. Анастас Герджиков почетния знак на президента. „ Днес СУ е сериозен теоретичен център, приет в целия свят “, означи вицепрезидентът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР