София. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени

...
София. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени
Коментари Харесай

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

София. София е определена за иновативността и положителните практики, въведени като „ Европейска столица на спорта “

София получи купата „ Световна столица на спорта “ за 2024 година Отличието се присъжда с помощта на огромната и дейна активност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи поддръжката на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни действия. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии в наличието на ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският планинар Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – надлежно зам.-председател и изпълнителен шеф на Фондация " София – европейска столица на спорта ".

Присъждането на купата на българската столица оповестиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е определена за иновативността и положителните практики, въведени като „ Европейска столица на спорта “. Титлата „ Световен град на спорта “ бе въведена от ACES Europe в съдействие с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на Екологичен потенциал.

През последните години София разви дейна активност в областта на спорта с над 100 съществени събития годишно. Столицата получи през 2014 година номинацията „ Европейска столица на спорта 2018 “ и с помощта на сполучливите си резултати бе удостоена с тази купа за непрекъснато.

През 2021 година макар пандемията София е хазаин на 10 международни и европейски шампионати и шампионати, а събитията в спортната ни годишна стратегия са 109, сподели също кметът Йорданка Фандъкова. Само по стратегия „ Ваканция “ в продължение на два месеца седмично се включиха сред 900 и 1500 деца в разнообразни спортни интензивности.

Фандъкова благодари за поддръжката на българските спортисти, на лицата на столица на спорта през годините, които също застанаха зад тази самодейност и с образеца си притеглят доста младежи.
Столична община влага в развиването на спорта за всички възрасти. Подкрепя със особено основана стратегия спортните клубове и детско-юношеския спорт. Спортните клубове са местата, където се откриват и основават бъдещите първенци, сподели Фандъкова. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба.

Изпълнява се специфична стратегия в планината Витоша дружно с Природен парк „ Витоша “, като тази година Столична община влага към 200 хиляди лв..

София увлече и 10 български градове, които получиха влиятелния приз „ Европейски град на спорта “, уточни Анатолий Илиев. Столичният кмет изрази убеденост, че дружно още веднъж ще успеем да се подготвим и представим почтено през 2024г. Кметът сложи и задача на Фондация „ София – Европейска столица на спорта “ да изследва интернационалния опит.

Фондацията стартира дейна работа по програмата за 2024 година и се надяваме дружно със спортните клубове, с необятната общност да създадем доста положително показване на нашия град, сподели Елен Герджиков.

Най-мащабните събития от годишната стратегия за спортни действия през годината показа Дамян Диков. Предстои София Ърбан Зона Спорт, София Фит Фест интернационален фитнес и уелнес фестивал, както и планинско колоездене втурване HOME MOUNTAIN BIKE DOWNHILL CUP – Витоша. На 10 октомври ще се организира и Wizz Air София Маратон 2021, където се чакат над 5000 участници.

Анна Петракиева, шеф на Политическа партия „ Витоша “ показа главните резултати от направеното по програмата за Витоша - възобновени са 11 чешми в планината, актуализирани са заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца. Извършва се подновяването на туристическа и велосипедна маркировка на открити направления за планинско колоездене.
Ежегодно се провеждат най-малко 20 събития в и към Витоша, с цел да може повече хора да бъдат измежду природата и чистия въздух в планината. „ София – европейска столица на спорта “ обособи и пусна в деяние първата на Витоша „ Шейни зона “.

Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина канара, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. Осигурени са уреди за хора със специфични потребности на околност Игликина поляна.

Фондация „ София – европейска столица на спорта “ финансира издаването на Справочник, който да показа всички благоприятни условия за спорт, отдих и отмора в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият планинар Дойчин Боянов, който е посветил години в проучване и създаване на тематиката. Той показа направеното през последната година за основаване на по-добри условия за туристите в планината и феновете на планинското колоездене.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР