София. Собствениците на земеделски земи няма да бъдат ощетени. Бих

...
София. Собствениците на земеделски земи няма да бъдат ощетени. Бих
Коментари Харесай

Кирил Стоянов, МЗХГ: Със Закона за земеделските земи ще се постигне баланс между собственици и земеделски производители

София. Собствениците на аграрни земи няма да бъдат ощетени. Бих споделил, че този Закон се пробва да върне салдото сред притежателите и земеделските производителите. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Кирил Стоянов, шеф отдел в дирекция " Поземлени връзки и комасация " към МЗХГ, по отношение на Закона за земеделските земи. „ Много постоянно се спекулира с тематиката, че земеделските закони са направени в интерес на земеделските производители. В случая не е по този начин. При деликатен прочит се вижда, че има много благоприятни условия, както за приравняване на рентните контракти към някакви по-нормални рамки, също по този начин за предоговаряне, за прекратяването на рентни контракти с недобросъвестни ползватели, които не си заплащат рентите няколко години “, сподели още Стоянов.

„ По-лесен ред е изработен за това нещо, защото ужасно доста хора се оплакват, които имат аграрни земи и са ги дали под лихва, от сходни дейности. Тук салдото е непокътнат, бих споделил, че притежателите са задоволително облагодетелствани в този Закон и изцяло равноправни на ситуацията на ползвателите. Смятам че е много сериозна стъпка в вярна посока “, изясни още началникът на отдел в дирекция Поземлени връзки и комадация.

Според Стоянов младите аграрни стопани ще могат да си разширят стопанството до 200 дка. „ Понеже постоянно се дискутира това число, има една причина и тя е, че ние не желаеме да позволяваме нечиста сделка с това право, което вкарваме. При възможни, най-малко за момента, размери на стопанствата и рестриктивните мерки, които постановяваме за отдаване на ДПФ, защото процедурата в този момент започва с това предложение е допустимо и постоянно се търсят порти за заобикаляне на законовите разпореждания от хора, които имат повече благоприятни условия “, добави още той.

„ Налагаме в този вид на Закона известни ограничавания, само че подтикваме основаването на стопанства, това демонстрира, че се случва в законодателната процедура обвързвана със земите. За основаване на трайни насаждения от млади стопани, за основаване на напълно нови стопанства зърнопроизводство, отглеждане на животни, надлежно развъждането на животни с земите, които могат да се употребяват по този ред. Това е обвързвано с процедури по инспекции на тези лица, точно, с цел да не се позволен спекулативни дейности. Доста транспарантна процедура, тъй като се прави с тръжна процедура, което е може би една от най-демократичните процедури в този миг въвеждане и транспарантна “, уточни Кирил Стоянов.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР