София. Собствениците на имоти от с. Бели бряг, които все

...
София. Собствениците на имоти от с. Бели бряг, които все
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката: Собствениците на имоти от с. Бели бряг ще подадат документи за стартиране на процедура по оценка

София. Собствениците на парцели от с. Бели бряг, които към момента живеят в селото, ще подадат документи за пускане на процедура по оценка на парцелите. Това не ги слага в обстановка на взаимозависимост от страната, а е база за бъдещи диалози за заслужено обезщетение. За това се договориха жителите на селото на среща със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. В петък те стачкуваха в София за по-високи цени при покупката на техните парцели от страна на „ Мини Марица-изток “ ЕАД. Дружеството изкупува поетапно жилища и земи в района, с цел да продължи добива на въглища, който се прави по открит прийом.
До момента „ Мини Марица-изток “ ЕАД са закупили 122 парцела на поданици от селото и остават още към 20. Повечето от хората, които към момента живеят там, обаче не са подавали документи за оценка или оценките са прекомерно остарели и по този начин процедурата по продажба на парцелите им не може да започва.
Продажбата е непринуден акт и страната по никакъв метод не желае да принуждава който и да било, акцентира по време на срещата заместник-министър Станков. Той подчертава и върху сериозната обществена стратегия, предлагана от сдружението на жителите от селото, които продадат парцелите си. На първо място, те имат опция да останат да живеят изцяло безплатно в своите къщи 2 години след продажбата. Преместването на разстояние до 100 км. на тези от тях, които сменят жилището си, е за сметка на сдружението. „ Мини Марица-изток “ ЕАД финансира и всички нотариални и държавни такси, локални налози и комисиона за брокер при покупката на нов парцел. На притежателите на аграрни парцели се изплаща и еднократно обезщетение в размер на получената лихва за миналата година. Трайните насаждения се правят оценка и заплащат съгласно оставащите им години за живот – по този начин да вземем за пример в случай че едно дръвче ябълка ще дава плод още 10 години, тази бъдеща продукция се заплаща сега на продажбата. Част от рекултивираните след добива на въглища земи се дават от мините за земеделско прилагане на искащите лица, с цел да се запази поминъкът им. „ Мини Марица-изток “ ЕАД обезпечава и безвъзмездна правна помощ на хората в процеса на продажба на остарялото и закупуване на ново жилище.
По график добивът на въглища от региона на с. Бели бряг би трябвало да стартира през 2023 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР