София. Служителите на МВР всекидневно работят в риск и когато

...
София. Служителите на МВР всекидневно работят в риск и когато
Коментари Харесай

Министър Валентин Радев: Служителите на МВР всекидневно работят в риск и когато имат нужда от защита, да я намират в обществото

София. Служителите на Министерство на вътрешните работи ежедневно работят в риск и когато имат потребност от отбрана, да я намират в обществото. Това сподели вътрешният министър Валентин Радев по време на месечната конференция на управлението на Министерство на вътрешните работи, оповестиха от пресцентъра на Министерството. Войната по пътищата бе първи акцент в изявлението на министъра.
" Не единствено пътните служители на реда, всички чиновници поставяме старания за понижаване на случаите, жертвите и ранените, само че е нужна мобилизацията на цялото общество в устрема за повече сигурност по пътищата. Засега това към момента не е реалност – единствено за една седмица, от 3 до 9 юли са установените нарушавания на Закона за придвижване по пътищата са 17 121, 9633 са връчените фишове, 5631 акта са формирани, ца целия месец юли тежките пътни произшествия са 164 с 10 починали и 231 ранени. От януари до юли тази година 322 са починалите, 4438 ранените, цифри, които приказват за липса на задоволително дисциплинираност и схващане ", разяснява министър Радев и напомни случая от 23 юли - на територията на ОДМВР – Ямбол, при който малолетен /16г./ юноша загуби живота си при шофиране без защитна каска на мощен мотоциклет, с който се удари в бетонна ограда. " На този декор още по-силен е задължението ни за 10 години да понижим два пъти жертвите на пътя, само че той би трябвало за бъде общ за цялото общество. Очевидно, един от ефикасните механизми за противопоставяне е глобата, само че ще насочим старания върху ефикасното събиране на санкциите ", заключи Радев
Министърът на вътрешните работи проучва и обстановката, обвързвана със отбраната и реакцията при пожари в дейния летен сезон. " Над 1000 дка гора и над 400 дка сухи треви изгоряха през този месец и при над 70% от случаите повода е немарливост при боравене с открит огън ", заяви Радев и напомни вредите от огромния горски пожар над Стара Кресна. И по тази тематика апелът на на министъра бе за повече дисциплинираност за попречване на случаите на пораждане на огън, които от началото на годината са над 28 000, с 19 000 погасени огнища на огън и избавени 184 д., само че със 186 потърпевши и за жалост 84 изгубени живота.
Полицейските чиновници в страната всеки ден вземат участие в профилирани полицейски интервенции. Основната ни цел е предварителна защита по всички посоки на полицейската активност, както и определяне и задържане на причинителите на разнообразни незаконни прояви или нарушавания. Министърът напомни обилни полицейски акции, извършени през юли, при които бяха арестувани съществени количества наркотични субстанции, разкрита бе контрабанда на голямо количество цигари, чиновниците на ГДБОП задържаха проведена незаконна група за трафик на хора за полова употреба,задържани бяха и трима за обир на злато и пари, оголен бе канал за трафик на бежанци, а през вчерашния ден, при взаимна полицейска акция под управлението на ГДНП, участник в крупна телефонна машинация бе задържан минути след незаконното действие с над 60 хиляди лева Министър Радев акцентира, че наред с сполучливите интервенции, на вниманието на полицейските органи са случаите на безчинство и прояви на експанзия, които тревожат и обществото. Данните в Министерство на вътрешните работи сочат повишаване на разкриваемостта по тези индикатори с 1,5 % спрямо предходната година и органите на реда реагират неотложно на всеки сигнал за нападателно държание. Случаите на телефонните измами са различен проблем, за който полицията ежедневно организира превантивна активност и получи поддръжката на медиите, кметовете и разнообразни публични групи. Въпреки напъните, при измамите повишаването за тази година е със 7% и те са 308 до момента, при 406 за цялата 2016 година
От законодателните начинания, свързани с работата на Министерство на вътрешните работи министър Радев открои признатото разпореждане за погашение на средствата за неполучени облекла и вещево обезпечаване на 2012, 2013, 2014 и част от 2015 г, като средствата са на стойност 17,5 млн.лв. и следва изплащането им от 1 август т.г. Акцент бе подложен и върху измененията в ЗДвП, които влязоха в действие на 9 юли и плануват по-строги наказания при шофиране с отнето удостоверение, като и за снемане на предупредителните знаци на пътя при надзор на придвижването с автоматизирани системи. В.Радев акцентира смисъла на признатата директива за взаимоотношение сред чиновниците на Министерство на вътрешните работи и Агенция “Митници “, която подкрепя действието на взаимните екипи.
Около 80% е разкриваемостта при умишлените убийства, акцентира министърът на вътрешните работи по отношение на мнения за утежняване на средата на сигурност, като изведе статистика за броя им за тази година – 79 за седемте месеца до момента и я съпостави с интервала от края на 90-те години, когато в една година е имало 491 случаи на убийства.
" 25 са починалите чиновници на Министерство на вътрешните работи от 2002 година при осъществяване на служебния дълг. Те ежедневно работят в риск, в услуга и в отбрана на жителите и това в действителност е мотив за искане на по-достойно възнаграждение. Трябва да оценяваме всеотдайността на чиновниците на реда и когато имат потребност от отбрана, да я намират в обществото. Недопустимо е похищението над служители на реда ", безапелационен бе министър Радев.
Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов заключи подхванатите от полицията дейности по другите случаи от последните дни, като напомни, че органите на реда разчитат на съдействието на жители и на самите пострадали за изясняване на събитията по случаите и определяне на причинителите.
" За броени часове извършихме голяма по размер полицейска работа и ни предстоят спомагателни дейности по следствието, както и разбор на данните, който би оказал помощ за разкриването на случаите, по които не престават дейните процесуално-следствени дейности “.
Заместник министър Балабанов осведоми за процеса на даване на декларираните и изпълнени поръчки за униформено облекло, подадени за доставка от другите регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. Униформено облекло се дава от два месеца на територията на цялата страна, складовете са цялостни “, съобщи Стефан Балабанов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР