София. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев

...
София. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев
Коментари Харесай

Служебният министър Асен Личев: Дефицитът в МОСВ е 10 милиона лева

София. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев показа на първа конференция пред медиите целите в работата, политическия си кабинет и финансовото положение на ведомството. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Зам.-министри са Емилия Тончева, Ренета Колева и Петър Димитров. Гл. секретар на Министерство на околната среда и водите е Климентина Денева, шеф на кабинета на министъра е Поля Пенчева и консултант на министъра е Ваня Григорова. На конференцията участва и изп. шеф на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) Росица Карамфилова.

Министър Асен Личев:
Одобреният бюджет на Министерство на околната среда и водите е в размер на 64,5 млн. лв.. Към днешна дата е с 10 млн. лева недостиг. Другият финансов източник, на който доста разчитах, е ПУДООС с бюджет 70 млн. лева, само че го сварвам с недостиг от 24 млн. лева Като жител и аз съм имал чувството за корупция. Когато пристигнах в министерството, взех решение да ревизира, дали това е по този начин и писмено.
Надявах се шефът на Инспектората в Министерство на околната среда и водите да направи оценка на корупционния риск на обособените звена. Изготвянето би трябвало да се направи въз основа на методика на КПКОНПИ. Знаете от кой момент е гласуван законът за КПКОНПИ, само че до този миг такава методика за откриване на корупционни практики няма!
Въпреки това обърнах внимание, дали има формирани дисциплинарни производства. Не е имало. Имало ли е дадени сигнали до Прокуратурата от министерството? Не е имало!
По отношение на неприятното ръководство на министерството ще преведа следните образци с липса на съществени политически и стратегически документи:
Не е приключен и признат Национален проект за ръководство на отпадъците 2021 – 2028 година Той е на индикативна стойност 1,639 милиарда лева
Не е приключена и призната от страна на Министерския съвет Националната предпочитана рамка за интервала 2021 – 2027 година
Не е приключено създаването и утвърждението на Оперативна стратегия „ Околна среда “ за интервала 2021 – 2027 година
Не са изпълнени задължения на страната по две наказателни процедури, инициирани от Европейска комисия. Едната е за несъблюдение на Р България за закриване и рекултивация на депа с неопасни боклуци, които не дават отговор на условията. Другата е, че не са оповестени предпазени зони за местообитания.
Други стратегически планови документи, на които цялата страна разчита, са да има вода в идващите шест години и да бъде опазена от наводнения /това са проектите за ръководство на речни басейни/, до през днешния ден проектът се движи с шест месеца забавяне.
Плановете за ръководство на риска от наводняване се движат с 18 месеца забавяне. Хоризонтът на тези два проекта е от 7 години. Ние към този момент сме навлезли във времевия откъслек, в който те би трябвало да са налице.
Утре трябваше да поканим медиите, тъй като се очакваше да открия Системата за ръководство на водите в действително време по поречието на река Искър. Не знам, дали този план ще бъде приключен. Имаше огромно очакване от обществеността. Спомняте си, че предходната година станаха наводнения в северната част на Софийското поле. Ако тази система беше влезнала в действие, това можеше да бъде предотвратено.
На входа на министерството бяха инсталирани специфични ограждения за допуск. Оказа се, че има специфична прослойка от 10 ВИП чиновници, които са влизали от специфичен вход и са имали специфичен достъп до някогашния министър. Прекратих тази процедура, тъй като не разбирам на какво съображение има кастово разделяне на държавните чиновници.
Исках незабавно с встъпването ми в служба да забраня вноса на боклуци за изгаряне. Оказа се, че нямам правна опция за това. Не мога да не разрешавам сложни разрешителни с включено изискване за изгаряне на боклуци. Това е въпрос на изменение на тълкуванието на регламента, който е закон от Европейска комисия, тъй че да се ограничи до най-малко това. Не можах да го забраня, само че към този момент на уеб страницата на министерството може виждате всеки ден какви боклуци влизат на територията на България.
Поисках почистването на реки, язовири и терените с противозаконни сметища. Обърнах се към шефа на ПУДООС да провежда и да финансира този тип активност, само че заради събитието, че са на милиони левове недостиг, това е невероятно. Няма и лев за реализиране на главните политики на министерството до края на годината. А заради неналичието на работещо сега Народно заседание, което да актуализира бюджета, това излиза като мина.
Имах желание да финансираме маркиране с табели мостовете, които пресичат пътищата, и тези, които пресичат реките с имената им. Това е доста значимо, тъй като е детайл на образование и почитание към реките, които са на територията на България, само че и това не съумях да направя.
Докато съм длъжностен министър, ще работя за изменение на Закона за водите, с цел да се забрани издаването на позволение за ВЕЦ-ове във вътрешните реки.
Планът за възобновяване и резистентност на Р България би трябвало да се преработи.
Планът го разбирам, като финансиране на действия, които носят добавена стойност и увеличение на Брутният вътрешен продукт, а не като финансиране на лозунги. Затова се пробвам с сътрудниците от политическия кабинет, да включим построяването на СПА център в Овча купел, който да е най-големият в Европа, а за какво не и в света.
Искам да бъде заложено и създаване на съоръжения за рандеман на кинетична сила от река Дунав, взаимно със съседите ни в Румъния по протежението на общата ни граница. Такъв способ не пречи нито на корабоплаването, нито на миграцията на рибите. Подобен съществува към този момент в Австрия. Надявам се също да бъде и построено и пристанище наоколо до Капитан Андреево, където дружно с Гърция и Турция да създадем плаваема река Марица до Бяло море. По този метод, ще можем да включим в пътните връзки товарите, които ще идват по воден път. Такива планове биха нараснали стандарта ни, а не заложените до този миг.

Зам.-министър Емилия Тончева:
Отговор на журналистически въпрос, обвързван със заменки на земи, влизащи в „ Натура 2000 “ и за наказателни процедури на Европейска комисия против България

За конфликтните парцели, които следва да бъдат изкупени и са включени в „ Натура 2000 “, инспекцията ми сподели, че средствата за това в ОПОС са били пренасочени напълно към действия за решение на проблемите с епидемиологичната конюнктура. В момента няма никакви средства за това, решението е напълно на предното държавно управление, средствата са ориентирани съвсем императивно.
По отношение на започнатите наказателни процедури на Европейска комисия против България в околната среда са общо 18. От тях измежду основните е за фините прахови частици (ФПЧ), по нея има заведено второ дело в съда на Европейски Съюз. Предстои страната да бъде глобена. Проблемът е, че общините на локално равнище би трябвало да положат старания и да изпълнят отговорностите им за понижаване на стойностите на ФПЧ, само че въпреки да са финансирани по ОПОС, те осъществят доста малко съответни ограничения. Нивата на ФПЧ не са достигнали указаните от Европейска комисия параметри и сме надалеч от осъществяването на това условие и по тази причина вървим съществено към налагане на глоба.
Това държавно управление и ние като специалисти в Министерство на околната среда и водите можем да се опитаме да се борим разпределението на глобата да е търпимо. Т.е., в този момент е избрана глоба в размер на 3156 евро дневно за зона, която включва няколко общини, даже такива, които към този момент не са в нарушаване. Ние можем да желаяме да бъде разпределена сред всички общини и надлежно единствено там, където има фактически нарушаване – единствено там да бъде приложено. Това ще промени финансовия резултат върху България.

Поля Пенчева шеф на кабинета
Отговор на журналистически въпрос обвързван с това на какъв стадий е осъществяването на Оперативна стратегия „ Околна среда “

Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) 2014-2020 година е с бюджет от 3,393 милиарда лева Договорените планове са на стойност 3,8 милиарда лева Т.е. програмата е договорирана на 112%, това се прави по рекомендация на Европейска комисия - ще има планове, които няма да могат да се изпълнят, по тази причина е добре да има предплатено подписани и страната да употребява този запас.
До момента са изплатени 1,366 милиарда лева Това са 40% от средствата по програмата. Подадени са 473 плана, 329 са контрактувани, останалите са в развой на оценка, по този начин 263 са в осъществяване, а 66 са изпълнени.
За ОПОС 2021-2027 година са планувани средства в размер на 3,6 милиарда лева

Зам.-министър Ренета Колева
Отговор на журналистически въпрос за положението на бюджета на ПУДООС

По първичния разбор в ПУДООС единствено през април от УС са утвърдени планове за 82 млн. лева, а наличният разходен таван за 2021 година е 70 млн. лева Предприятието има подписани контракти за общо 111 млн. лева, от които предстоят заплащания за 62 млн. лева Разходите, които са осъществени от началото на годината, са 24 млн. лева и в границите на утвърждения разходен таван до края на годината ПУДООС разполага с 41 млн. лева, което значи, че средствата са незадоволителни за разплащане по подписаните контракти – 20 млн. лева А за всички поети задължения по решения на УС, нужните средства са 176 млн. лева
Тъй като предприятието няма финансов запас да обезпечи тези контракти, аз, в качеството си на изпълнителен шеф на ПУДООС, издадох заповед краткотрайно да се прекрати приемането на нови заявки и да се приключи осъществяването на заплащания, до момента в който се извършат всички инспекции.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР