София. Служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната

...
София. Служебните министри на околната среда, транспорта, земеделието и отбраната
Коментари Харесай

Междуведомствена среща се проведе в МВР за мерките на институциите за освобождаване на заседналия плавателен съд край Камен бряг

София. Служебните министри на околната среда, превоза, земеделието и защитата - Асен Личев, Георги Тодоров, проф. доктор Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и шефът на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов участваха в работната среща в Министерство на вътрешните работи, под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .

Тема на експертната среща бе обстановката със заседналия транспортен съд с рисков товар край Камен бряг. С цел понижаване на евентуалните опасности и освобождението на плавателния съд е основан координационен щаб в Областната администрация в Добрич и бе направен проект за деяние.

Бяха набелязани и съответни ограничения за осъществяване: непрестанно наблюдаване с дронове на ситуацията през светлата част на денонощието; при нужда подготвеност за извеждане на екипажа до 30 минути; при усмиряване напразно и вълнението (което към 13.30 часа през днешния ден е било 4 бала на вълнението и вятъра) - предприемане на дейности за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води във вътрешността в морето.

Участниците разискаха и най-неотложните дейности: подсилване на кораба с спомагателни котви, с цел да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрестанен териториален мониторинг в радиус от 1 км към плавателния съд, както и всекидневно наблюдаване на състава на морската вода в региона.

На срещата бе обявен и резултатът от подхванатите през вчерашния ден облитания на региона с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на Военновъздушни сили в търсене на опция за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този стадий е, че поради скалистия релеф на брега сходен метод не е безвреден и опасен.

В развой на правене е проект за безвредно извеждане на кораба с наличните запаси, като в същото време се водят и диалози с три компании за морско избавяне.

Министърът на околната среда и водите заяви, че активността на ИА „ Морска администрация “ е обект на прокуратурата.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР