София. Слоганът на БСП за България“ за предстоящите европейски избори

София. Слоганът на БСП за България“ за предстоящите европейски избори ...

„БСП за България“ тръгва на битка за евровота, за предсрочни избори и за „Справедливост сега“.

София. Слоганът на „БСП за България“ за предстоящите европейски избори е „Справедливост сега“. Това стана ясно по време на представянето на листата на коалицията за европейските избори в Южния парк. Листата се състои от 17 души, а неин водач е Елена Йончева. В началото на събитието прозвучаха химнът на България, този на Европейския съюз, както и на Интернационала.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предстоящата кампания като емоционална, красива и победоносна за оглавяваната от нея партия. „Тръгваме за европейски избори, за предсрочни парламентарни избори, но най-вече тръгваме на битка за „Справедливост сега“ - слоганът на нашата кампания“, каза Корнелия Нинова. Според нея е необходима справедливост днес, не след пет и десет години и не с празни и кухи обещания.
Тя посочи, че в Европа не трябва да се изпращат хора, които срещу потупване по рамото със силните на деня предлагат послушание, а достойни българи, професионалисти и подчерта, че листата на БСП включва доказани икономисти, финансисти, еколози, лекари, хора на образователната система и на културата, международници, авторитети в България и Европа. Нинова коментира и думите на премиера Бойко Борисов от началото на седмицата за пълзяща диктатура от страна на неговите опоненти. Според нея пълзяща диктатура на опозицията е безсмислица, но eдноличната власт в България е факт. „С още нещо обаче днес трябва де се обърнем към българския народ. 26 май е важен, за да свалим правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, подкрепяни от ДПС. Нашата победа на европейските избори означава начало на промяната в България. Тя посочи, че партията иска върховенство и равенство пред закона. „Оказа се, че колкото повече апартаменти имаш в България, толкова по си недосегаем за закона“, каза още Нинова. Лидерът на БСП обърна внимание, че който днес си позволи да мисли и да говори различно, да критикува, е подложен на безпрецедентен натиск. Според нея случилото се с Елена Йончева е най-ярък пример за това.
От своя страна водачът на листата Елена Йончева посочи, че левицата ще спечели на тези избори, но според нея това е само началото, защото трябва да започнат промени и от тях да спечели България. По думите ѝ има два пътя днес - или българите да останат в „криминално робство“ или да въстанат на 26 май и да си спечелят свободата и достойното си място в Европа. „Днес България е завладяна от една организирана престъпна група, от мафията. Тя контролира всички етажи на властта. Тя не може да ни води към Европа. Тя не може да отстоява нашите интереси към Европа, защото първо тя е зависима – от своето криминално минало и от своето криминално настояще. Тази власт, тези хора, които са във властта по-рано използваха малката бухалка, днес използват държавните институции като голяма бухалка срещу всеки, който не е съгласен да влезе в тяхната мафия“, допълни Елена Йончева и отбеляза, че от това губи България. „Битката за Европа е трудна, но левицата е показала, че може да я спечели“, подчерта още тя.
Президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев коментира, че в Европа десните правят коалиции, за да продължат разрушаването на европейския социален модел. По думите му социалистите са тези, които трябва да се даде отпор.
„Много важни и верни неща се казаха за България и за мъките на българския народ и за промяната, която БСП е длъжна да осъществи. Европа се нуждае от голяма промяна. Помислете - преди 75 години Европа беше в руини след две разрушителни войни – Първата и Втората световна, с огромни белези и рани. Европейският съюз, европейската идея, най-прекрасната идея, която създаде мир, която роди идеята за взаимното добруване между нациите в Европа, която разви социалната държава, но тази Европа вече много десетилетия я разрушават десните“, каза Станишев и посочи, че европейската десница смазва европейската идея. Той подчерта, че в Европа десните правят коалиции, за да продължат разрушаването на европейския социален модел, и трябва да се даде отпор. „Кой, ако не социалистите, ще го направят. Това е нашата мисия и в България, и в Европа. На тези избори ще ни атакуват безмилостно, но ние ще вървим с ясна цел да ги спечелим, за да имаме промяна в България, предсрочни избори и БСП най-сетне да даде надежда за хората за по-добър живот“, допълни той.
Бившият началник на кабинета на президента и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Иво Христов отбеляза, че 20 април е историческа дата. „Това е годишнина от избухването на Априлското въстание. Това е много добър ден за начало на една кампания, която цели пълен обрат в страната. Христов подчерта, че всеки глас за друга листа и кандидат извън тази на „БСП за България“ не застрашава с нищо статуквото, а го подпомага да се бетонира. Той посочи, че всички българи са европейци наравно с останалите в ЕС. „Всеки старец в обезлюдяло село в Северозападна България е също толкова европеец, колкото е Юнкер, или Майдел, или Габриел и когото и да се сетите. Проблемът на българския възрастен забравен бедстващ възрастен човек е общоевропейски. За финал да кажа, че тези избори имат два залога – национален и европейски. Националният е да създадат условия за коренна политическа промяна“, каза още Иво Христов.
За промяна заговори и кандидатът за евродепутат Петър Витанов, който е втори в листата на БСП. По думите му 26 май е денят на тази промяна както в България, така и в Европа.Той посочи, че днес повече от всякога има необходимост от промяна. „Днес българското правителство обрича на нищета и безпросветност собствените си деца, а в Европа десетилетната дясна хегемония лишава младите от перспектива, посока, хоризонт. Една голяма част по неволя остава без образование. Днес младите в Европа остаряват на 20 години, защото перспективата пред тяхното развитие е никаква. Днес повече от всякога имаме необходимост от промяна“, каза още Витанов.
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net