София. След засиленият мониторинг на язовирите на територията на Северна

...
София. След засиленият мониторинг на язовирите на територията на Северна
Коментари Харесай

ДАМТН: Ситуацията с язовирите се нормализира след проливните валежи

София. След засиленият мониторинг на язовирите на територията на Северна България през последните три дни, през днешния ден инспекциите на специалистите демонстрират, че ситуацията се възстановява и преобладаващият брой водоеми имат свободен размер, даже след проливните дъждове. Завишеният надзор бе разпореден през последния уикенд от министъра на стопанската система Емил Караниколов, като специалистите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) сложиха под непрекъснато наблюдаване общо 36 язовира. Това оповестиха от пресцентъра на ДАМТН.
През първото денонощие преваляванията бяха най-обилни в Северозападна България и Северен-централен регион, като под непрекъснат мониторинг бяха сложени 28 язовира на териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Разград, Русе, Силистра, Габрово и Велико Търново. Те са класифицирани като сериозни от специалистите на ДАМТН, като част от тях се поддържат изцяло празни или със сериозен свободен размер, поради насъбрани механически неизправности. Проблем е зародил на язовир Синкевица при Габрово, където изобилните превалявания са препълнили водоема, само че с помощта на бързите и координирани дейности сред ДАМТН, общината, регионалната администрация и Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на Министерство на вътрешните работи не се е стигнало до ескалация. Контролирано изпускане на язовири се е осъществило и на язовира при село Долна Кремена, Мездренско и на " Николаево V " в региона на Тенекиен хан, Плевенско, където проблем е основан от ремонтиран през 2016 година преливник.
Вчера (3 юли) дъждовете започнаха да се изместват в Източна България, като специалистите на ДАМТН започнаха превантивни инспекции на високорисковите водоеми в областите Добрич и Варна. Проверени бяха 8 язовира, като се оказа, че три от тях поддържат воден размер, макар че организацията е издала наставления да се изпразнят, поради редица нарушавания. На притежателите са формирани актове и е издадено наставление да се обезпечи непрекъснато дежурство на тях, с цел да се следи непрекъснато равнището им.
От организацията напомнят, че при започване на месец май, министър Караниколов разпореди масирани инспекции на язовирите, като до този миг ДАМТН е инспектирала 1122 язовира. В разследване на инспекциите са формирани 118 акта и са издадени над 302 наставления за премахване на механически неизправности. Сред най-честите нарушавания са неработещи затворни механизми на главните изпускатели, нарушавания по преливниците, съществуване на шубраци по оборудванията или по откосите на язовирните стени.
ДАМТН продължава да следи обстановката в цялата страна, като са в ход инспекции на всички язовири с установени нарушавания. Навсякъде, където те не са отстранени, притежателите ще бъдат глобени.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР