София. След първото за годината правителствено заседание премиерът Бойко Борисов

...
София. След първото за годината правителствено заседание премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Няма да има винетки за Северната скоростна тангента

София. След първото за годината държавно съвещание министър председателят Бойко Борисов разгласи, че прекосяването по Северната скоростна дъга в София ще става без винетка, както до момента. Разговори за това ще има ли винетка за пътния сектор се водеха сред Столична община и АПИ. „ Както Южната дъга е в границите на София, по този начин и Северната дъга е в границите на града, разпоредил съм винетната система да се регистрира, както до момента ", съобщи Борисов. Според него смисълът на това да се прави Южна дъга или Северна дъга постоянно е бил те да са в услуга на гражданите- да пътуват по-бързо, по-безопасно, по-лесно ин да имат опция за по-високи приходи. Премиерът прикани кметовете да поставят повече грижи за пътищата, в случай че желаят те да са общински и да се употребяват без винетки от жителите. „ Сега кметовете, за жалост все от ГЕРБ, им е доста елементарно да споделят: „ Държавата “. Хубаво, страната ги построи, заплати ко-финансирането по европейските фондове, поддръжката в този момент отново страната да я прави. Да де, но страната е на всички тези жители. Така че като желаете по 12 платна в градовете, ето подаряваме ви ги, поддържайте ги “, разяснява Борисов. „ Северната скоростна дъга ще бъде изключена от листата на пътищата, за които е нужна винетка и благодаря на премиера Бойко Борисов, че одобри причините ни “, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обърна внимание, че тангентата извежда огромна част от трафика, който минава през центъра, и е извънредно значима, както за понижаване на тапите, по този начин и за възстановяване на качеството на въздуха. „ Хората, които живеят в София и се движат единствено в границите на общината, е разумно да я употребяват за своите градски пътувания без винетка, тъй като те не я употребяват като част от Републиканската пътна мрежа “, уточни Фандъкова.
По-рано денем ръководителят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов разяснява, че правата е директен път, част от бъдещата Автомагистрала „ Европа “, и организацията ще упорства тя да бъде платена. Той обърна внимание, че при пазаруване на годишна винетка използването на цялата републиканската пътна мрежа коства за водач на лек автомобил 26 стотинки дневно, а за отиване и връщане по Северната скоростна дъга, което е към 32 км, са нужни към 8-10 лева за гориво в двете направления. Председателят на УС на АПИ акцентира, че за жителите на София в крайните региони има различни общински пътища, които са безвъзмездни и те също може да се употребяват. Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, означи, че Северната дъга се употребява от стотици хиляди столичани и би трябвало да се откри законово решение на проблема.
По-късно от АПИ оповестиха, че до 25 януари работна комисия ще търси законови решения за Северната скоростна дъга. В комисията ще вземат участие специалисти от пътната организация и Столична община. „ Целта е да не се понижават приходите на организацията от пътни такси, главно тол за транспортните средства над 3,5 тона, които ще се събират от 16 август, защото те са нужни за построяването и поддържането на инфраструктурата “, съобщи инж. Глосов. Заместник-кметът на София Дончо Барбалов сподели, че има още доста да се работи на експертно равнище, тъй като би трябвало да откри законово решение, съобразено с упованията на столичани, което да обезпечи финансов запас за развиването и поддържането на транспортната инфраструктура. Той акцентира, че следва да се разиска дали Столична община ще има опция да поддържа Северната скоростна дъга, защото сега 16-километровият сектор се поддържа от АПИ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР