София. След над 3-часово заседание на Консултативния съвет за национална

...
София. След над 3-часово заседание на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

Посветеният на корупцията КСНС без общо становище на участниците в него

София. След над 3-часово съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тематика корупция по високите етажи на властта не бе реализирана обща политическа декларация. След съвещанието президентът Румен Радев съобщи , че участниците са имали разминавания във въпросите за измеренията на корупцията във висшите обществени длъжности, че са отхвърли предложенията му за анкетна комисия за жилищата. Той посочи, че не е имал желание да привиква КСНС, само че държанието на институциите са разкрили рецесия на държавността. Държавният глава прикани българите към непоносимост и неотстъпчивост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. По думите му „ Апартаментгейт “ не може да се лекува с оставки, защото те са задоволителни за партиите, само че не и за страната. Той разясни, че си е отменил поканата към заместник-председателя на КПКОНПИ поради изявления, че той има същите проблеми като Пламен Георгиев.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че на КСНС всички са решили да не излизат с общо мнение, след което и Корнелия Нинова е вдигнала ръка. Борисов уточни, че той е „ за “ анкетна комисия за жилищата. „ След КСНС чух преразкази, които не дават отговор на истината. Имаше доста оферти, само че това, което ни се предложи, допускам писано от Иво Христов, беше просто избирателен подарък за Корнелия Нинова “, акцентира министър председателят. Той уточни, че единствено като е видял по какъв начин се споглеждат Корнелия Нинова и Иво Христов, му е станало ясно кой е писал предложенията. По думите му още с влизането си Корнелия Нинова е дала звук с това, че се крадат по 10 милиарда на година. „ Попитах я от кое място е взела цифрата. Помолих президента да е съдия на финансисти, моите и нейните, да забележим от кое място идва цифрата “, разяснява Борисов. „ Дори аз не бих си разрешил да кажа, че те са крали по 10 милиарда лв. в техните ръководства “, посочи министър председателят. „ Попитах я от кое място идва сметката - тя сподели, че някъде в Европа се приказва. Това й беше отговорът “, сподели още Борисов. Министър-председателят благодари на медиите и уточни, че от Българска социалистическа партия в такава обстановка споделят, когато се произнесат институциите тогава ще взимаме решения. „ Било „ гневно пазене на статуквото “ - на кое статукво? На тази 115-годишна партия ли? Ние сме партия на 10 години “, съобщи Бойко Борисов. Премиерът сподели това по отношение на думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на излизане от КСНС съобщи, че е била очевидец на пазене на статуквото със зъби и нокти. По думите й вътре са се чули отзиви, че медиите сте отговорни и тези, които изнасят информация са отговорни, само че не и в действителност политици, които вероятно са се облагодетелствали от властта. „ Нашата позиция е смяна на цялото това статукво. Казах в какви направления – нов закон, нови лица, които да се борят с корупцията “, съобщи още Нинова. Българска социалистическа партия предложиха напълно нов Антикорупционен закон, смяна за пълномощията на основния прокурор и правила за избор на двамата европейски прокурори.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дартикова изрази вяра, че КСНС ще даде знак на сътрудниците й от опозицията, че е рационално, в случай че имат желание да трансформират законодателството, да се върнат в Народното събрание. Тя уточни, че декларацията на президента е съдържала внушения, които не кореспондират с реалноситте и обслужват избрани политически ползи. Според нея ръководещите са посочили политическа воля и морал за битка с корупцията.
От „ Воля “ обясниха, че не са подкрепили декларацията, тъй като тя е била в помощ на предизборната акция на Българска социалистическа партия.
Преди КСНС водачът на „ Атака “ Волен Сидеров уточни, че Съветът по сигурността не се е събирал от близо една година. Сидеров регистрира, че тематиката за корупцията, несъмнено е значима и зададе въпроса по какъв начин е обвързвана с националната сигурност. „ Ако желаете да запитвам и за какво е по високите етажи. По високите етажи на властта нормално са таванските пространства, а властта стои на втория етаж “, разяснява Сидеров и посочи, че би трябвало да се прегледат и ниските етажи. Според него не са нужни нови закони, а нови хора.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР