София. Скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде развитието на технологиите

...
София. Скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде развитието на технологиите
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Новите технологии не трябва да обричат на социална изолация

София. „ Скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде развиването на технологиите или усъвършенстването на изкуствения разсъдък. Предизвикателството ще бъде освен да се върнат позициите на EQ (емоционалната интелигентност), само че тя да изпревари тези на IQ. Емоционалните качества и способността за другарство, които се трансформират в недостиг, да се наредят пред рационалните и практическите “. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция „ Жени. Технологии. Време “, проведена от списание „ Жената през днешния ден “ и Женски конгрес за хрумвания, оповестиха от Прессекретариата на президента .
Вицепрезидентът сложи въпроса за метода, по който технологиите трансформират човешкия облик, човешкото мислене, обичайните показа. Илияна Йотова уточни, че новите технологии несъмнено икономисват време, само че обричат на обществена изолираност. „ Днес от у дома можем да създадем всичко – поръчваме храна, работим, обличаме се единствено с няколко клика. Ограбваме себе си, като непринудено се лишаваме от контактуване, от нуждата да беседваме и обменяме хрумвания и мисли с другите “, означи вицепрезидентът.
„ Ние ли измисляме технологиите или те стартират да измислят индивида " – този въпрос, който заслужава съществено внимание, сложи Илияна Йотова. „ Голямо е изкушението, само че огромен е и рискът да затворим живота си в примката на авансово заложените параметри “, посочи вицепрезидентът и акцентира по какъв начин новите технологии улесняват всекидневието ни, само че в същото време ни лишават от въображение и мисъл. „ Дори без да желаеме, пренасяме модела на логаритмите в връзките си с хората “, съобщи Илияна Йотова.
„ Живеенето през днешния ден сякаш е единствено с цел да го създадем напълно в удобството. Лишаваме се даже от дребните хрумвания, което лишава и от потребността за огромни хрумвания, за визии за развиване. Отпечатъкът върху политика, ръководство, стандарт е неизбежен “, акцентира вицепрезидентът.
Според Илияна Йотова през днешния ден гладът за информация се запълва съвсем напълно по електронен път. „ Ставаме по-безкритични към извиращия поток от информация, а това е хранителна добавка за подправените вести, която сами гълтаме. Не е въпросът в злоупотребата с „ вести “, а в слабостта на самите нас да ги отхвърляме “, уточни вицепрезидентът.
Илияна Йотова посочи и преимуществата на новите технологии. „ Те са завладяващ и изобилен свят, който отваря доста благоприятни условия за развиване, открива доста пътища, по които можем да минем в научните проучвания да вземем за пример “, означи вицепрезидентът и показа усещанията си от визитата в централата на „ Майкрософт “ в Сиатъл.
Вицепрезидентът уточни, че до момента в който при започване на зараждането и развиването на осведомителните технологии ефективно присъединяване са имали дамите, то през днешния ден тази територия е непокътната най-вече за мъжете. По-голяма част от постовете в фирмите в Силиконовата котловина са заети от мъже. 23 % са дамите, които работят в „ Епъл “, 19% - в „ Google “, 17% - във „ Facebook “. България е положителното изключение – преди всичко в Европейски Съюз е по присъединяване на дамите в бранша на осведомителните технологии. Илияна Йотова уточни, че единствено 22% от експертите в региона на изкуствения разсъдък са дами.
Корицата на първия брой на „ Жената през днешния ден “ от далечната 1945 година подари вицепрезидентът на екипа на списанието.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР