София/Скопие. Съветът на Европейския съюз очаква решението на България за

...
София/Скопие. Съветът на Европейския съюз очаква решението на България за
Коментари Харесай

Буяр Османи: Очакваме в следващите дни да имаме конкретни стъпки за обмен на предложения със София

София/Скопие. Съветът на Европейския съюз чака решението на България за започване на договарянията за македонското участие в Общността. Всички чакаме страната да анулира ветото и връзката ни продължава. Очакваме в идващите дни да има някои съответни стъпки във връзка с обмена на оферти, чакаме специалисти от двете министерства на външните работи да се срещнат и да сближат тези позиции още повече с благоприятни условия за намиране на решения. След това Европейски Съюз влиза с предложенията на председателството и по този метод приключва целия пакет. Това акцентира министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, цитира думите му скопската телевизия „ Сител “ .

Първият посланик на Скопие изрази убеденост, с оглед сериозността на момента, че 14 дни са изцяло задоволителни въз основата на това, което е свършено до този миг, с цел да бъде реализирано съглашение. За тази цел обаче са нужни две страни, тъй че позицията на България ще стане ясна, откакто Северна Македония изрази вижданията си.

„ Самото оповестяване на съставяне на политическо държавно управление в София доста ще улесни процеса. В рамките на годината имаше в България се организираха три пъти избори, не стана допустимо съставянето на държавно управление, което попречи на естествената връзка. Сега самото оповестяване, че има сериозен късмет за сформиране на коалиция в София дава оптимизъм, че този въпрос ще докара до решение. Не прекъснахме връзката със служебното държавно управление “, добави Османи на конференцията в Министерство на външните работи, на която показа бюджета на министерството за 2022 година

Министърът осведоми, че тези дни се работи интензивно по дефинирането на македонския отговор на „ пет плюс една точки “. Това ще бъде основата за идващия кръг от диалози сред специалисти и от двете външни министерства.

„ Моментът на включване на политическото държавно управление ще бъде решителен, само че би трябвало да имаме известна подготовка, с цел да продължим по-нататък на политическо равнище, с цел да разгадаем проблемите. Все още работим с вярата да реализираме този период през декември, макар че даже след 14-ти декември словенско председателство има право да свика изключителна среща на министрите за Европа, с цел да се вземе решение през всеки ден до 31 декември или през първите седмици на януари. Френското председателство също не е обвързвано с съответна публична среща на външните министри на Европейски Съюз “, изясни Османи.

Да работим като че ли всеки ден е наш вид, само че политическото ръководство в България, несъмнено, е значим съставен елемент в това отношение, добави външният министър на югозападната ни съседка.

„ Ако този развой на връзка се ускори, първо на равнище специалисти от двете министерства, посредством продан на отзиви и посредством двете Министерство на външните работи, и всичко това е последвано от политическа връзка сред две политически държавни управления или президента, който в този момент бе избран отново в България, мисля, че може да се откри решение. Според тематиките, които обсъждаме, съгласно предложенията, които се обменят, считам, че в действителност има място за намиране на решение. Просто не сме толкоз надалеч, че в този момент да не можем да засилим тази връзка и да използваме момента, който е доста значим. И моментът е значим, тъй като подтекстът не се усъвършенства в допълнение във връзка с опцията за намиране на решение и България от ден на ден схваща, че то е толкоз значимо, колкото и за нас, и за тях “, добави Османи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР