София/Скопие. От София, където пристигна във връзка с катастрофата на

...
София/Скопие. От София, където пристигна във връзка с катастрофата на
Коментари Харесай

Буяр Османи от София: Работим по идентифицирането и по-бързото прехвърляне на жертвите в Скопие

София/Скопие. От София, където дойде по отношение на злополуката на Автомагистрала „ Струма “, при която починаха 45 души, министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че се работи по идентифицирането на жертвите и по-бързото им прекачване в Скопие, оповестява излъчващият на албански език македонски ефирен канал „ Алсат-М “ .

По информация на лекарите потърпевшите при злополуката с рейса са в положително здравословно положение. Част от интервенциите на потърпевшите са приключени, а някои ще бъдат направени през днешния ден, разясни Османи пред столичната болница „ Пирогов “.

Османи сподели, че идва в болничното заведение, с цел да посети и да поддържа връзка с ранените, както и да улесни връзката със фамилиите и институциите в България, с цел да се форсира процесът на идентифициране на жертвите.

Запитан за следствието, той сподели, че то е стартирано от институции в България. „ Мисля, че институциите в България го започнаха. Нашите специалисти са тук и в случай че имат потребност от помощ, има и криминалисти. Очакваме те да бъдат включени в процеса на идентификация. Важно е фамилиите да бъдат осведомени в точния момент и този развой да завърши допустимо най-скоро, с цел да можем да пренесем останките на жертвите в Скопие “, изясни Османи.

Относно какво друго може да се направи, Османи сподели, че двама опитни дипломати-консули към този момент са изпратени в посолството, с цел да могат да оказват помощ на хората.

„ Ще бъда тук през днешния ден, а евентуално и на следващия ден, с цел да улесня координацията и връзката. Много е значимо всичко да завърши в точния момент и да осведомяваме хората “, акцентира още веднъж първият посланик на Скопие. сподели Османи.

Той удостовери, че може да се разчита на помощта на българските управляващи и че представители на двете страни са в непрекъсната връзка. „ Да, безусловно, през вчерашния ден установихме ясна съгласуваност сред институциите, ние сме в връзка от самото начало и чакаме по този начин да продължи “, сподели външният министър на Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР