София/Скопие. Македонският историк и магистър по политически науки Благойче Атанасов

...
София/Скопие. Македонският историк и магистър по политически науки Благойче Атанасов
Коментари Харесай

Македонският историк Благойче Атанасовки в статия за „Трибуна.мк“: Македонско-български поглед към бъдещето

София/Скопие. Македонският историк и магистър по политически науки Благойче Атанасов разгласява в скопското електронно издание „ Трибуна.мк “ авторска публикация, озаглавена „ Македонско-български взор към бъдещето “. Агенция „ Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция.

Последното изказване на лидерката на българската съпротива Корнелия Нинов (председател на Българската социалистическа партия-БСП), в коeто упреква премиера на Република Македония Зоран Заев за изказването му, че „ Илинденското въстание е българско ", провокира пожар от реакции от двете страни на границата. Президентът на България Румен Радев, който завоюва като претендент таман на българската левица, отиде по-далеч, и изиска „ анекс “ към към този момент подписания Договор за добросъседство и прятелство сред двете прилежащи страни. Ето за какво министър-председателят (на България) Бойко Борисов реагира с изказването: „ Колегата Заев да намерения два пъти, преди да каже нещо ". Кому дават отговор тези съзнателни нарушавания на връзките сред двете прилежащи страни, с близка и сродна културна и етнолингвистичка връзка, само че с тежко обременена история, тъкмо сега, в който Македония е на прага на исторически пробив в европейските и евроатлантическите интеграции след подписването на Преспанския контракт със прилежаща Гърция?

Руски противопехотни мини в София и Атина

Като една дребна част от мозайката на архитектурата на сигурността на НАТО в Югоизточна Европа, за Кремъл участието на Македония в Алианса съставлява „ загуба на още една ваакумна територия " от Западните Балкани. Всъщност, съветската дипломация работи за попречване на интеграцията на страните от тази част на Балканите в НАТО, като положение на непрекъснато наличие на „ черна дупка " на полуострова, която може да докара до военни, обществени безредици и земетресения, тъкмо в предверието на Европейски Съюз и НАТО. Чрез Иван Савидис, мощен петролен олигарх, финансира(ше) директно патриотичните съюзи и организации, които гневно се бориха против подписването на историческото съглашение. Всичко това, подкрепено от радикалния клир в Гръцката православна черква и неофашистите от „ Златна зора “, съставлява сериозен проблем за държавното управление на Алексис Ципрас за институционализиране на контракта. Когато никой не очакваше, от Изток задуха съветският вятър. Лидерът на българската съпротива Корнелия Нинова и българският президент Румен Радев сътвориха проблем, който го нямаше, който разсъни още веднъж националистическите и тъмни сили от предишното, които могат да усложнят връзките сред Македония и България, и да основат действителен проблем при интеграцията на Македония, на първо място с Европейски Съюз.

На моста на компромиса

Само в случай че днешните български политици, учени, историци и самия български народ одобряват днешните действителности - че има и съществува самостоятелна македонска страна и македонски народ, и единствено в случай че македонските интелектуалци, историци, политици и македонският народ одобряват историческата истина, че македонската политическа нация е основана през 1944 година като примес от геополитическите условия и условия, и че преди този момент историческите дейци, революционери, интелектуалци и учени, са тясно свързани и преплетени с българската национална тъкан, то ние можем да се срещнем по средата и да беседваме като двама цивилизовани съседда, които ще уреди връзките си и ще тръгнат към пътя на съдействието.

Пътят на бъдещето

Срамът от неналичието на магистрална и железопътна връзка сред двете столици София и Скопие би трябвало да бъде главен крайъгълен камък в подобряването на историческите връзки сред двете страни и двата народа. Македонското и българското държавно управление би трябвало да положат всички старания, с цел да основат съвременни пътни връзки за да се улесни връзката сред двете страни. От друга страна, отварянето на културното, научното, художественото, спортното и всякакво друго съдействие ще бъде ползотворно поле за запознаване на двата приятелски нации, и постепенно, само че несъмнено отменяне на историческите стандарти, легенди и квалификации, които затрудняват връзките в последните десетилетия, и които те не донесоха нищо положително.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР