София. Симеон Чамов е от опитните боксьори в националния ни

...
София. Симеон Чамов е от опитните боксьори в националния ни
Коментари Харесай

Симеон Чамов: Целта ми е медал от Токио

София. Симеон Чамов е от опитните боксьори в националния ни тим. Той взе участие на олимпийските игри в Рио през 2016-а, където доближи до Топ 16, като е боксирал още на редица международни и европейски шампионати. Вече на 30 години, Чамов ще опита да нападна олимпийски орден от Токио в категория до 75 кг. За задачата обаче, първо би трябвало да довърши квалификацията, която стартира в Лондон през предходната година и би трябвало да се доиграе от 6 до 9 юни. Симо завоюва на старта против литовеца Балсис с безапелационното 5:0, а програмата бе спряна преди 1/4-финала му с шведа Адам Шартоа. Ето какво показа в тази връзка Чамов пред БФ Бокс.

Здравей, по какъв начин се чувстваш два месеца преди решителната олимпийска подготовка?
- Супер. Подготовката върви доста добре. Предстои да стартираме още по-усилено подготвителния развой. Честно казано се усещам по-добре от всеки път. Остава единствено фините настройки да ги създадем, само че това зависи и от треньорите. Жоел (Арате) ще каже по какъв начин ще действаме. Работя по проекта, който сме изготвили. Благодаря и на господин Инински, който ми обезпечи кондиционен експерт и с негова помощ се усещам в действителност в отлична форма. Предполагам, че в идващите седмици ще стане явен и графикът до квалификацията, тъй като всичко зависи и от обстановката с пандемията.

През годините имаше много проблеми с разнообразни контузии. Остави ли травмите към този момент в предишното?
- Да, мисля че почивката, която получих поради пандемията, оказа своето въздействие. Психически и физически се усещам доста добре. Смятам, че тази една година даже ми даде в допълнение време, с цел да се настроя. Преди квалификацията имах пауза от 2 години, в които не играх, тъй че имах опция в този момент още по-пълноценно да се сготвям.

Вече от една година знаеш кой ще бъде идващият ти противник по пътя към квотата – шведът Адам Шартоа. Успя ли да наблюдаваш негови мачове през това време?
- Гледал съм му мачове. За страдание единият от дуелите му бе на „ Странджа ” тази година, а аз не съумях да го виждам онлайн и няма видео, което да проследя. Но аз добре го познавам. Качествен боксьор е. Не е неизпълним, само че не е и за подценяване. Освен него, би трябвало да победя и на полуфиналите, с цел да съм сигурен за квота. Другото са сметки, а аз не желая да си върша такива. Готвя се, с цел да се показва оптимално добре. Евентуално първо място на квалификацията дава сериозен брой точки по-късно за систематизиране на позициите на самата олимпиада.

Тоест – не опират нещата единствено до продобиване на квотата, по този начин ли е?
- Аз съм бил на олимпиада. Не ми се върви като екскурзиант там. Целта ми е орден. Изключил съм туризмът от вариантите пред мен. Целта е да стигна оптимално напред. Нека не приказвам за орден, тъй като най-съществен е първият мач. След това ще мисля за идващия. Не бива да гледаме към медалите, тъй като може някое малко камъче да ни препъне към огромната цел.

Да те върна към квалификацията. Евентуален полуфинал може да те изправи против международния и европейски първенец Олександър Хижняк. Как гледаш на подобен конфликт?
- Много хора му се плашат, само че на мен не ми наподобява нищо изключително като боксьор. Не мисля, че не мога да се оправя. В моментното си равнище, няма да съумея, само че имам два месеца, с цел да се приготвя. Нека не виждам към него, с цел да не стане фал. Правил съм такива неточности и към този момент съм квалифициран, че първо би трябвало да се насоча към настоящия си съперник, а не към идващия.

Доста години си към този момент част от спорта, натрупал си доста опит. Една година без мачове обаче няма ли да окаже въздействие, от позиция на неналичието на усета, вътре в кръга?
- Не, не бих споделил. Толкова доста мачове съм играл, че знам какво иска ми се случи. Всичко ми е в главата. Пак споделям – в никакъв случай не съм се чувствал толкоз добре. А също така ще създадем и най-малко един или два шампионата преди квалификацията. Все още не знам програмата, само че предходната година, когато квалификацията беше в Лондон, обстановката при мен бе сходна. Две години не бях играл, направих два мача на „ Странджа ”, по-късно се усещах чудесно в Англия. Професионалистите нали вършат същото? Почиват една година, упражняват три месеца и са подготвени за международна купа. Ще бъде доста хубаво, в случай че създадем мощен лагер, както беше предходната година с 20 дни в Англия, с доста спаринг сътрудници. Лагерът бе страховит и в случай че в този момент го повторим, ще е чудесно и няма да има какво да ме спре.

Притеснява ли те съдийският фактор, поради случилото се с Даниел Асенов в Лондон?
- Не. Не желая да мисля в тази посока, тъй като това не е нещо, което зависи от мен. Гледам да се съсредоточвам върху нещата, които мога да управлявам. Каквото са решили, няма по какъв начин да го променим. Дълги години хабих сила и в тази посока, тъй че нямам терзания. Виждам се на олимпиадата и съм уверен, че ще съумея.

Ти си в една категория с Уилиам Чолов. Как се получават спарингите с него?
- Перфектно се получават. Той е доста образован боксьор. Честно казано, има огромен капацитет. Няма какво да се лъжем, може да стане международен и олимпийски първенец. Но от него зависи до каква степен ще развие този капацитет и по какъв начин ще влезе при мъжете. Скоро не съм виждал боксьор с толкоз умения и качества. Хубавото е, че Боби Бояджиев също е умел и ще го държи на земята. Завиждам му на капацитета. Надявам се да стане в този момент международен първенец за младежи и по-късно на олимпиадата в Париж да гони най-малко орден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР