София. Силната и здрава духовна среда е нужна, за да

...
София. Силната и здрава духовна среда е нужна, за да
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели

София. Силната и здрава духовна среда е нужна, с цел да бъде подкрепян и оценен българският гений. Това съобщи президентът Румен Радев при отбелязването на 105-годишнината от основаването на Съюза на българските писатели. Тържественото честване, което събра редица създатели от България и чужбина, се състоя в НДК под патронажа на президента, оповестиха от прессекретариата на президента.
Румен Радев удостои Съюза на българските писатели с плакет „ Св. св. Кирил и Методий “ на президента. Отличието се връчва за значимия принос към българската литература, просвета и духовно развиване и във връзка 105-годишнината от основаването на креативната организация.
По думите на президента съюзяването и обединяването на блестящи индивидуалисти и преди 105 години, и в този момент е подбудено от нуждата от здрава и мощна културна и духовна среда, която да бъде отворена за знаещия, за създателя и непримирима към войнстващата незначителност и безпросветност. Съюзът на българските писатели поредно отстоява духовната мяра като преграда за налаганата незначителност, съобщи Румен Радев и се обърна към присъстващите създатели с думите: „ Нека българският език с неговата „ красота и мощност “, както е написал Вазов, който вие цените и владеете, да продължава да свети в бъдещето и да бъде най-силният културен и нравствен български код “.
„ Историята на съюза е величествен летопис, в който се пресичат креативните пътища и наследството на гениални и обичани създатели, над които се извисява задължаващата и покровителстваща духовна външност на първия почетен ръководител на сдружението - патриарха на българската литература Иван Вазов “, уточни президентът. Президентът съобщи, че за 105-те години от основаването му съюзът се е потвърдил като средище за креативен разногласия, само че и за креативно обединяване. В него членуват поети, писатели, журналисти, имената на които доста постоянно са се превръщали в културни и духовни институции, означи Румен Радев.
Председателят на съюза Боян Ангелов напомни по какъв начин писателската организация е основана от група млади офицери, измежду които Кирил Христов, Димитър Подвързачов и други, оживели след Балканската и Междусъюзническата война, които били решени да спасят духа на България след подписването на Букурещкия кротичък контракт и с писмо приканват одобрени български писатели да поддържат концепцията. Днешната 105-годишнина на Съюза на българските писатели е със значение за българската нематериалност, съобщи Ангелов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР