София. Силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас,

...
София. Силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас, да ни укрепват в изпитанията и да даруват мъдрост и разум на всички човеци

София. Силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас, да ни укрепват в тестванията и да даруват мъдрост и разсъдък на всички индивиди. Това се показва в послание на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна.

" Третата неделя от великопостната и избавителна Четиридесетница още веднъж ни изправя дружно с Христа пред едно от оръжията и знаците на Неговата славна победа над злото и гибелта – Честнѝя и Животворящ Кръст Господен. Днес погледите ни още веднъж са приковани към Голготския рид, където е било осъществено най-страшното закононарушение в цялата човешка история – покушението над „ Господа на славата “ (1 Кор. 2:8). Кръстът, това най-позорно средство за смъртно наказване в античния свят, е определен да бъде глух очевидец на най-ужасяващото празненство на силите на злото. Осмян и компрометиран, похулен от всички, на него увисва Този, посредством Когото е бил сътворен целият свят, без Когото „ … не стана нито едно от това, което е станало “ (Иоан 1:3), и Който – от обич към всички „ … поради нас индивидите, и поради нашето избавление слезе от небесата и се въплъти, … и стана човек “, както изповядваме в Символа на светата религия.
Това празненство на злото обаче се оказва единствено краткотрайно и видимо. С Христовата гибел и славно Възкресение гибелта е победена, тъй като тя няма дял в живота, а Кръстът, от знак на позора и оръдие на най-мъчителна гибел, се трансформира във безконечна популярност на Господа и животворящ съсъд на божествената берекет, показвайки безсилието на всяка злоба и завист, ориентирани срещу Господа, на всяка злостна опозиция срещу Неговата безконечна истина. От мига на славното Възкресение на Христа краткотрайно и видимо е към този момент и всяко друго празненство на злото в света. Защото Спасовата гибел освободи човешкия жанр от всяка власт на гибелта и Господ направи това таман на Кръста – там, където то е било предстоящо минимум от всичко. От деня на Разпятието Кръстът Христов, който е предизобразяван толкоз доста пъти и по разнообразни способи във ветхозаветното Откровение, тъй като е предвидян отвека в Божието предзнание, е към този момент популярност освен на Господа, само че и на всички християни, и по тази причина в богослужението популяризираме Честнѝя и Животворящ Кръст и пеем: „ Радвай се, оръжие непобедимо, противниче на бесовете, популярност на мъчениците, на светиите същинска декорация и кей на спасението “ (Велика вечерня на Кръстовден) ", се показва в обръщението на Българския патриарх Неофит.

" Тази наслада на Църквата ни укрепва и през днешния ден, посред нашето великопостно пътешестване към славата на Възкресението; тя ни дава сили да носим и нашите дребни кръстове, които Господ разпорежда на плещите ни, с цел да съпреживеем най-малко част от всичко това, което Той е претърпял за нас, с цел да ни освободи от оковите на прегрешението и гибелта и да ни дарува безконечен живот. Кръстът Христов е освен спомен за разигралата се на Голгота покруса – той е и неизбежна част от живота и подвига на всеки един от нас. Както Господ стигна до Възкресението, преминавайки през тестването на Кръста, по този начин и всеки от нас ще доближи до своята персонална победа над гибелта, единствено в случай че преди този момент е издържал с триумф същото това тестване, за което Спасителят приказва: „ … в случай че някой желае да върви след Мене, дано се отхвърли от себе си, да вземе кръста си и Ме последва “ (Мат. 16:24).
Вървенето след Господа, крайната цел на което е Възкресение и безконечен живот, не е допустимо без носенето на Кръста. Своя кръст носят както обособените индивиди, по този начин и цели нации. Своя кръст е носел епохи наред и нашият православен народ, а през днешния ден такава е участта на братския украински народ, който с неотстъпчивост и достолепие минава през горнилото на безчовечен премеждия и тествания – в своята битка за спокойно и свободно битие. Нека в този ден от Великия пост, дружно с поклонението си пред Животворящия Кръст Господен, сведем глави и пред нещастието на украинския народ и дружно да измолим от Господа и Неговата Пресвета майка и Небесна кралица Богородица скорошно преустановяване на продължаващата към този момент втори месец братоубийствена война, мир и успокоение за всички страдащи и безконечен покой за почтените жертви на този боен спор.
Безпределната Божия благосклонност и обич, и силата на Кръста Христов да бъдат с всички нас, да ни укрепват в тестванията и да даруват мъдрост и разсъдък на всички индивиди ", се споделя още в послание на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР