София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще

...
София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще
Коментари Харесай

След огромен скандал: София ще строи инсталация за горене на отпадъци

София ще строи апаратура за горене на боклуци, която ще се построи в парцела на Топлоелектрическа централа "София ", зад Централна жп гара. Това стана ясно след бурно съвещание на Столичния общински съвет (СОС), траяло 3,5 часа. "За " бяха 36 души, "против " - 16, "въздържал се " - 6. Преди започването на съвещанието, общинските съветници от Реформаторския блок Марта Георгиева и от Българска социалистическа партия Калоян Паргов желаеха точката за отчета на Фандъкова за инсталацията за горене на боклуци (RDF, refuse derived fuel) да отпадне от дневния ред.

Георгиева разясни, че има внасяне на подписка за референдум за градежа на инсталацията с причини като този, "Топлофикация София " ще би трябвало да заплаща обезщетение, в случай че няма задоволително количество боклук за горене, само че водещият съвещанието Николай Стойнев от ГЕРБ разгласи, че занапред подписката би трябвало да бъде придвижвана за разглеждане в структурите на Столичния общински съвет (СОС). Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева пък изясни, че градежът на инсталацията бил европейски ангажимент и поради това трябвало в този момент да се гласоподава, заяви "Актуално ".

В последна сметка от 46 дали своят вот общински съветници, единствено 14 желаеха да се отсрочи решението за градеж на инсталацията, до момента в който 30 съветници се изрекоха в поддръжка на това решението да се гласоподава през днешния ден (17 май), а двама се въздържаха. Същевременно беше подложено на гласоподаване дали предложение от Симеон Славчев, консултант от Политическа група 5 - да не се дава зелена светлина на плана, а да бъде формирана самостоятелна работна група, която да му направи оценка след по-подробно изследване, изключително на софтуерните решения, да влезе в дневния ред на съвещанието.

Славчев категорично акцентира думата "независима " за работната група и акцентира, че специалисти от Българския енергиен холдинг (БЕХ) са му предложили разновидности, при които RDF горивото като висококалорично гориво може да бъде оползотворено без никакви нездравословни излъчвания и можело даже да се създава метанол - като гориво за градския превоз в София. Друг главен мотив на Славчев, на Иван Велков от "Зелените " и на Светльо Витков, е неналичието на мнение от Софийския административен съд по отношение на сигурността на бъдещото дружество.

Славчев беше питан от съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок, като изпъкна името на Радослав Абрашев, който поддържа на равнище "комисия " отчета на Фандъкова - да даде образци за градове с работеща технология за оползотворяване на RDF, каквато той предлага. Не приказвам за една технология, а за няколко, които да дискутираме и от които да изберем, отбрани се Славчев. Абрашев пък го попита за какво в този момент той е срещу инсталацията да се строи в парцела на Топлоелектрическа централа "София ", откакто преди време към този момент е дал своя вот "за ". Не съм взел участие в избора на площадка, отвърна Славчев.

В дебата блесна общинският консултант от групата на Реформаторския блок Прошко Прошков, който попита следното: "Кой от вас знае какво вършат всички копчета на отдалеченото ", защитавайки тезата, че инсталацията би трябвало да се строи от прагматична позиция, защото разногласията водят до състояние на безтегловност. Предложението на Политическа група 5 в последна сметка влезе в дневния ред, само че не беше признато. Срещу него гласоподаваха 36 души, "за " бяха 14, а се въздържаха 5 съветници.

Съгласно заложеното в проектодоговора, построяването на инсталацията ще стане от "Топлофикация София ". Цената е 157 538 018 евро без Данък добавена стойност, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развиване, а останалите т.е. до 67 млн. евро – посредством заем от Европейска инвестиционна банка. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета би трябвало да започва връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София ".

Индикативната рента на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се планувани за премахване на недостатъци – след въвеждане в употреба. 36 месеца откакто проработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната облага е 10 млн. евро на година, а годишните разноски били 7 млн. евро.

Самата Фандъкова отбрани плана като "поредната стъпка за създаване на цялостна интегрирана система за ръководство на битовите боклуци на София ". Това не е план, който се приготвя и прави за месец-два, каквито изказвания слушам. Построихме и работят инсталациите за зелени и битови боклуци, уточни кметицата на столицата. Тя видя градежа на инсталацията за горене на боклуци като "европейско бъдеще " и призна, че била получила доста препоръки, в това число от хора от своя екип, да се откаже от инсталацията.

Фандъкова дефинира за "внушения ", че новата апаратура ще токсини в допълнение въздуха на София и даде образец с Виена, където имало 4 съоръжения, а най-старата била в центъра и била архитектурна забележителност. За образец във връзка с горене на боклуци, което да се трансформира в произвеждане на сила, кметицата даде и скандинавските страни. Фандъкова сподели и, че с тази апаратура София ще депонира под 10% от отпадъците си (бел. ред. - в този момент депонирането е с дял 16%, по думите на кметицата) и с това ще бъде покрита поставената от Европейска комисия цел, която следва да бъде реализирана до 2030 година.

Освен това, технологията на завода била най-хубавата - изгарянето на скара, при 850 градуса температура, което споделили консултантите от Дания (бел. ред. - по информация на Actualno.com комисионната за работата на консултантите е 2 млн. евро), а с инсталацията ще намалее "заетостта " на Топлоелектрическа централа "София ". Кметицата обаче не даде точни цифри за отделяните фурани и диоксини, които се сочат като канцерогенни субстанции, а единствено сподели, че количеството понижава. Фандъкова добави и, че още през днешния ден (17 май) се надява да тръгне специфичен уебсайт за инсталацията.

Ще има и данни в действително време, в това число за качеството на въздуха, които ще идват от мониторингова система, която ще следи работата на инсталацията. Инсталациите непрестанно се модернизират, приключи с причините столичната кметица, която категорично акцентира, че Европейска комисия също ще направи инспекция на цялостната интегрирана система за отпадъците, което е още една гаранция. Проблемът е, че в отчета написа, че фините прахови частици остават същите, като се добави четвърти комин - не ми се коства разумно, апелирам да ми бъде разяснено, съобщи общинският консултант от Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова отговори, че се разглеждали "кумулативно " всички съоръжения в системата за боклуци на София - трябвало да се гледа "кумулативно ". Марта Георгива пък непосредствено упрекна Фандъкова, че заблуждава с даването на разнообразни данни, хем кани за публично разискване жителите, хем не дава всички документи, а и приказва за политически консенсус - евентуално тъй като подобен трябвало, с цел да утвърди Европейска комисия плана. Георгиева добави и, че в действителност фините прахови частици се усилват с 12,5 тона годишно според Оценка на въздействието върху околната среда, а в отчета на Фандъкова това е променено.

Кметицата отвърна, че не разрешава да бъде упреквана в неща, които в никакъв случай не била казвала - не съм твърдяла, че има политически консенсус и това не е нужна част от изискванията да се отбрани планът. А ръководителят на непрекъснатата комисия по запазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Лорита Радева, брачна половинка на вътрешния министър Валентин Радев, упрекна Георгиева в неистини и я посъветва да си прочете отчетите, а съветникът от ГЕРБ Татяна Георгиева изиска от Марта Георгиева "да се извини в персонално отношение на госпожа Фандъкова ". Не знам дали да не го разбирам като опасност поради фамилното ви състояние, отвърна Георгиева.

В последна сметка Йоана Христова сподели, че нормата при работата на инсталацията щяла да докара до обособяване на 1 милиграм нездравословни месии на куб. метър, при европейска норма от 10 мг на куб. метър, като се чака границата по условията на Европейски Съюз да бъде понижена на 5 мг на куб. метър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР