София ще може да разчита на ниската безработица, за да

...
София ще може да разчита на ниската безработица, за да
Коментари Харесай

В София най-слабо засегнат от кризата ще бъде ИКТ секторът

София ще може да разчита на ниската безработица, с цел да се оправи с рецесията от ковид

© Велко Ангелов Свиване на Брутният вътрешен продукт на София с сред 1 и 3% през 2020 г чака Столичната организация по приватизация и вложения (СОАПИ). Доклад на институцията, направен с поддръжката на Института за пазарна стопанска система и други организации*, предвижда и спад на капиталовите потоци.

Туристическият и развлекателният бранш ще бъдат най-засегнати, а минимум загуби ще претърпи ИКТ и аутсорсинг промишлеността, излиза наяве още от документа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Софтуерът избавя, само че не задълго

Негативният резултат от COVID-19 няма да е еднообразно изявен в другите промишлености - откакто в столицата максимален е секторът на услугите, стопанската система ѝ има капацитет за бърза акомодация. Тъкмо поради това минимум наранени в кратковременен проект ще бъдат ИКТ и аутсорсинг промишлеността - по прогноза на Forrester при криза има 50% възможност софтуерните компании по света да отчетат спад в оборотите със приблизително 2%. Най-лошият сюжет пък е покупките на програмен продукт през тази година да не набъбнат по отношение на 2019 година, а софтуерното консултиране и систематичната интеграция да се намалят с 5%.

В София ИКТ бизнесът създава доста повече софтуерни артикули, в сравнение с хардуерни, по тази причина и надали ще бъде непосредствено обиден от забавените доставки на техника от Китай. Все отново има риск от повишение на разноските на компаниите за покупки на техника и поддръжка.

В дълготраен проект ситуацията обаче няма да е толкоз умерено. Според предварителни прогнози на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) фирмите в развойна фаза ще замразят капиталовите си планове, което ще окаже отрицателно въздействие освен върху ИКТ промишлеността в София, само че и върху стартъп средата. Това може да докара и до освобождение на чиновници от най-тежко засегнатите компании и стесняване на броя на заетите в бранша. Освен това ИКТ секторът не е предпазен и от проблеми с ликвидността, които са изключително присъщи за дребните и междинните предприятия.

Възможните загуби за туризма

На другия край, с най-вече загуби, са туристическият и развлекателният бранш, както и обвързваните с него логистика и превоз. Според World Travel and Tourism Council, в случай че пандемията продължи 3 месеца (до юни), туризмът на международно равнище ще загуби най-малко 25% % от приходите си, а 12-14% от работната ръка ще бъде съкратена. Ако тези прогнози се отнесат към София, това значи 63 млн. лева загуби единствено от нощувки и сред 2500 и 4200 изгубени работни места, което е към 1% от работната ръка в града. При състояние че рецесията продължи до септември, туристическият бранш може да претърпи над 70% загуби (над 176 млн. лева) съгласно неофициални прогнози на общинското дружество " Туризъм ".

Събития без бъдеще

Отмяната на събития ще нанесе огромен удар върху конгресния туризъм в София за 2020 година Прогнозите са, че даже една година след рецесията той няма да може да си възвърне нормалните равнища. По данни на Cushman&Wakefield 52% от туристите в София идват за бизнес или конгресен туризъм, а множеството от тях са склонни да харчат най-малко 2 пъти повече от ваканционните туристи. В най-лошия сюжет това ще значи най-малко 140 млн. лв. загуби единствено от конгресни и бизнес туристи, без в сметката да влизат спомагателните загуби на компаниите в бранша.

Търговия в сигурност

Най-големият бранш в София е " Търговия и поправки " - с дял от 24.5% към 2018 година Според Института за пазарна стопанска система коронавирусът няма да му повлияе изключително, защото по-голямата част от него работи на цялостни обороти, най-малко до момента в който не стартира да се усеща резултатът на намаляването на приходите и свиването на търсенето. В същото време онлайн търговията има огромни шансове за развиване по време на самата карантина, а доста търговци са заинтригувани от опцията да започват онлайн бизнес в града и качват свои артикули онлайн. Успехът обаче зависи от вида артикул, който се предлага - във времена на рецесия хората пестят и нормално купуват артикули от първа нужда.

Според отчета най-голямото предизвикателство пред бранша, изключително при по-големите бизнеси, ще е запазването на фрагменти и опцията за погашение на заплати.

*Докладът е създаден от направление " Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване " на Столичната община (Innovative Sofia) и Столичната общинска организация за приватизация и вложения (Invest Sofia) с поддръжката на Института за пазарна стопанска система, Оперативна програма " Туризъм ", Българското конгресно бюро, " Аутомотив клъстер България+, Българската Е-комерс асоциация, дирекция " Култура " към Столичната община, Българската аутсорсинг асоциация (AIBEST) и представители на бизнес екосистемата в София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР