София ще бъде домакин на Международния кларинетен конкурс Сава Димитров

...
София ще бъде домакин на Международния кларинетен конкурс Сава Димитров
Коментари Харесай

Трийсет кларинетисти в надпревара в София

София ще бъде хазаин на Международния кларинетен конкурс " Сава Димитров " за повторно. Едни от най-хубавите кларинетисти в света ще гостуват на столицата от 20 до 24 януари, мерейки сили в битката за първото място, научи ДУМА от Кристина Венкова, специалист " Връзки с обществеността " на НМА " Проф. Панчо Владигеров ".
Организатори са Националната музикална академия и фондация " Проф. Сава Димитров ", с поддръжката на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, " Buffet Crampon Group ", " МЕТ Енерджи България ", " Алианс принт ".
Конкурсът ще бъде открит с концерт на звездното жури, включващо в състава си едни от най-известните актьори в кларинетното изкуство. На 20 януари от 18 ч. в залата на Музикалната академия ще прозвучат известни произведения от международния кларинетен репертоар в осъществяване на Аркадиуш Адамски (Полша) - учител по кларинет в Музикалната академия в Катовице и музикалния университет " Фредерик Шопен " във Варшава и първи кларинетист в Симфоничния оркестър на Полското национално радио; Емил Вишенеску (Румъния) - с докторска степен от Националния музикален университет в Букурещ и първи кларинетист на Филхармонията " Джордже Енеску " ; Габор Варга (Унгария) - първи кларинетист на най-големите маджарски оркестри и Сингапурския симфоничен оркестър; Джуро Пете (Сърбия) - учител по кларинет в музикалното учебно заведение " Исидор Баич " в Нови Сад и притежател на голям брой награди от национални и интернационалните конкурси; Вангел Тангъров (България/САЩ) - доцент по кларинет в Тексаския държавен университет, артистичен шеф и създател на годишния интернационален фестивал " Texas State Clarinet Fiesta " ; Мария Павлович (Хърватия/Белгия) - учител в Кралската консерватория на Антверпен; и Юан Юан (Китай) - професор по кларинет в Китайската централна музикална консерватория и гостуващ първи кларинетист на Китайския народен филхармоничен оркестър.
Във Втория интернационален кларинетен конкурс " Сава Димитров " се състезават 159 участници от целия свят. Журито селектира 30-те най-хубави всред младите кларинетисти, които ще вземат участие на присъствените турове в София. Лауреатите, носители на премиите в състезанието, ще бъдат солисти на Академичния симфоничен оркестър към НМА " Проф. Панчо Владигеров " в финален концерт, увенчаващ влиятелната конкуренция. Те ще музицират под палката на маестро Григор Паликаров на 24 януари от 18 ч. в концертната зала на академията.
Туровете на участниците в конкурсната стратегия ще бъдат отворени за аудитория, а входът за тях, както и за концертите на журито и на лауреатите, ще е свободен. И тази година състезанието ще се излъчва онлайн посредством стрийминг, със съдействието на Столичната община.
През 2020 година в първото издание на състезанието взеха присъединяване повече от 120 претенденти от 31 страни, на възраст сред 14 и 26 години, разпределени в пет възрастови категории. Първа премия в категория " Д " беше присъдена на Мишел Сервин от Полша, който, с изключение на паричната премия, предоставена от уредниците, получи и нов музикален инструмент от най-голям клас, обезпечен от един от сътрудниците на състезанието - " Buffet Crampon ". В най-оспорваната категория " Е " с първа премия бе отличен украинецът Станислав Павлович, който сграбчи и огромната премия на състезанието - нов кларинет " Legende ", топ модела на марката " Buffet Crampon ".
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР