София се запълни, Пловдив е на път да го последна.

...
София се запълни, Пловдив е на път да го последна.
Коментари Харесай

Новото атрактивно място за инвестиции

София се запълни, Пловдив е на път да го последна. Какво остава за вложителите? Съвсем разумно те стартират да се насочват към градове, ситуирани сред столицата и най-големия град, ситуиран в Южна България. Това е Пазарджик. Акцентът е върху развиването на промишлената зона. А след инвестицията на немската холдингова компания „ Костал” безспорно градът ще стане още по-атрактивен за задгранични бизнесмени. Какви са проектите, по какъв начин ще се реши казусът с дефицитът на работна ръка? Отговор за читателите на Факти.бг даде кметът на града Тодор Попов.

Господин Попов, с какво Пазарджик е прелъстителен за вложителите?

Пазарджик е на положително логистично място и това е нашият коз. Да си приблизително огромен град до София и Пловдив има своите преимущества, само че и своите дефекти. Недостатъците са, че в действителност дейната работна ръка, в някаква степен, се изсмуква от града и отива да работи  за по-високо заплащане в по-големия град. Част от хората остават там, а други пътуват всеки ден. Предимствата на град като Пазарджик са, че тук сме по-конкурентоспособни във връзка с цена на работна мощ и като логистика, тъй като градът е на комфортно място в центъра на България.

Пазарджик им е ддобра дестинация. София към този момент се изпълни. Пловдив също и стартира да „ отича”. Естествено е в един миг да се огледа към тази дестинация.

През 2018 година „ Костал” ще изградят още една мощ за 1000 чиновници. Купили са терен от 60 декара, които считат да натоварят. В момента са натоварени единствено 20 декара. Покрай сходен вид вложители съм бил очевидец по какъв начин се трансформира цялата морфология на локалния бизнес, защото около тях ще пораждат още десетки компании със съпътстващ бизнес.

Какво търсят вложителите?

Намираме се в някогашната икономическа зона преди 1989 година Тя е доста огромна и има безусловно всичко – път, вода, ток, газ. Не е належащо да се вършат нови зони. Считам, че би трябвало да променим морфологията на локалното образование. Ще би трябвало да организираме по този начин образователния развой, че да вземем за пример Механотехникумът, който към момента съществува, да бъде изпълнен с ново наличие, тъй като тези компании би трябвало да употребяват фрагменти. Над 5000 души пътуват всекидневно отвън Пазарджик и работят. Поне половината имат интерес при равни и по-добри условия да останат да си работят тук.

Имате ли запитвания от други вложители?

Винаги има такива, само че запитванията са едно, а действителните стъпки са напълно друго. Като цяло ползата към региона съществува, а с тази стъпка, съгласно мен, той ще се увеличи.

Със запълването на Пловдив част от вложенията ще се насочат ли към Пазарджик?

Природата не търпи празни пространства. София няма накъде да се уголемява. От едната страна е Витоша, от другата планина, а от третата токсини от Кремиковско поле. Естествено погледите се насочват към Пловдив. А той се запълни и е естествено някъде по средата да се случи и другото запълване, а ползата към България заради ред аргументи пораства и то най-вече от немска страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР