София се съвзема от бурята и пороя, който се изля

...
София се съвзема от бурята и пороя, който се изля
Коментари Харесай

Всички улици в София са проходими след пороя в понеделник

София се съвзема от бурята и пороя, който се изля в понеделник вечерта, когато за по-малко от час се изляха към 50 литра на квадратен метър. Всички улици към този момент са проходими и придвижването е обикновено, споделиха от Столична община.

Проливните дъждове са предизвикалисвлачище, поради което е затворен пътят сред Тетевен и Рибарица.

В община Кюстендилпък е оповестено отчасти бедствено състояние. Пет села са със усложнен достъп, поради отнесени от дъждовете пътища, заяви Министерство на вътрешните работи.

Добрата вест е, че няма потърпевши и бедстващи хора.

В София са работили цяла нощ по 27 сериозни места

В София в ситуационния център на Столичната община са били получени към 1500 сигнала.Повече от 900 от тях са били за наводнени здания, останалите " за завирени сектори, наводнени подлези и метростанции ", сподели на брифинг кметът Йорданка Фандъкова.

Най-силно са били наранени подлезите на метростанциите " Витоша " и " Сердика ", както и тези при Централна гара и Министерството на спорта.Две метростанции бяха затворени.

Проливният дъжд наводни и доста улици и здания. Протекоха търговски центрове в столицата.

В " Красно село " и " Младост " към 2000 клиенти останаха без ток.

Пожарникари изпомпаха водата от пространствата на спектакъл " Сълза и смях ".

Сред потърпевшите здания бяха и тези на Центъра за незабавна здравна помощ и болница " София мед ".

Осем екипа на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " дружно с екипите на столичната пожарна са работили през миналата нощ, оповестиха от пресцентъра на Столична община. Освен на сигнали за завирени пътни сектори и подлези, те са реагирали и на такива за съборени от бурята дървета в регионите Витоша и Лозенец.

Проверено е положението на всички по-критични места в града. Няма проваляне по транспортната инфраструктура.

Дежурни чиновници от дирекция " Околна среда " и от районните администрации наблюдават непрекъснато равнищата на язовирите и сериозните места на реките. Към момента реките, които минават през територията на София, намаляват равнищата си. Язовирите Мрамор, Мърчаево и Суходол се изпускат следено.

Градският превоз се движи обикновено.

Днес денем ще продължи работата по премахване на паднали дървета и счупени клони от бурята, както и почистването на улиците основно в планинските региони от наноси.

Пет села в Кюстендил останаха без пътища

В община Кюстендиле оповестено отчасти бедствено състояние, заяви Министерство на вътрешните работи.

Пет села са със усложнен достъп, поради отнесени от дъждовете пътища.

По думите на кмета на Кюстендил Петър Паунов има частични нарушавания на пътна инфраструктура, което е наложило оповестяването на отчасти бедствено състояние. Причината са паднали краткотрайни, само че интензивни превалявания.

Най-сериозни са провалите в селата Церовица и Николичевци, както и в Бобешино и Вратца.

„ Няма бедстващи хора, няма откъснати обитаеми места, само че процедурата изисква да се разгласи отчасти бедствено положение”, сподели Петър Паунов.

По думи на регионалния шеф на Кюстендил Виктор Янев има достъп до посочените обитаеми места.

Синоптиците дават обещание слънчево време във вторник

След поройните дъждове в понеделник, през днешния ден над по-голямата част от страната ще бъде най-вече слънчево. По-значителна облачност ще има преди обяд над Западна България, а след обяд над планинските региони купеста и купесто-дъждовна, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми.

Ще духа слаб до сдържан вятър от север-североизток. Максималните температури ще са сред 26° и 31°, в София към 26°. Това заяви дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Атмосферното налягане денем едва ще се увеличи и ще бъде малко по-високо от междинното за месеца. По Черноморието ще доминира слънчево време. Ще духа сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°.

Температурата на морската вода е от 23° по северното до 26° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания с гръмотевични стихии, които до края на деня ще отслабнат и спрат. Ще духа сдържан, по билата краткотрайно мощен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - към 19°, на 2000 метра – към 12°.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР