София се проведе пресконференция на тема „Митове и истини за

...
София се проведе пресконференция на тема „Митове и истини за
Коментари Харесай

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените у нас

София се организира конференция на тематика „ Митове и истини за секса и възрастта ”, която е второто събитие от самодейността „ Имунотерапията: от предварителна защита до лечение” . Тя се провежда от фармацевтична компания MSD и има за цел да даде настояща информация за лекуването на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими болести, както и за напредъка на актуалните имунотерапии.

Проф. доктор Стефан Ковачев, шеф на Клиника по обща и онкологична гинекология, ВМА, даде настоящи данни за болесттите, причинявани от човешки папилома вирус (HPV). Според статистиката ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при дамите на възраст 15-59 година в България, след рака на гърдата. Всеки ден в България от подлото заболяване умира по 1 жена. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая с рак на маточната шийка, като съвсем 100% от тях са породени от HPV вирус, стана ясно от думите на експерта.



Той добави, че HPV вирусът е най-често срещаната полово излъчена зараза, само че това не е единственият метод за заразяване, тъй като може да стане и при пряк досег на кожа или на лигавица. Професор Ковачев изясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, защото могат да предпазят повече благоразположен към инфекцията мъж, в сравнение с предразположена към инфекцията жена. Редовната приложимост на кондоми от мъже, може да има предпазващ резултат до 80% против развиване на рак на шийката на матката при техни моногамни сътрудници.

Най-добрата профилактика против рак на маточната шийка включва имунизация преди началото на сексуален живот и постоянни профилактични прегледи след започване на полови контакти, безапелационен е проф. Ковачев. Той добави, че страничните резултати на HPV имунизациите са сравними с тези на имунизациите от наложителния имунизационен календар. Най-често следените реакции (реакция на мястото на инжектиране и главоболие) са леки или умерено тежки. Доказано е, че имунизацията против HPV има дълготраен ефикасен имунитет до 100% за минимум 10 години при някои от вариантите на вируса.

Важно е да се знае, че с изключение на от рак на маточната шийка, имунизацията против HPV може да отбрани мъжете и дамите и от други типове рак (анален рак), както и от други болести (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус, добави проф. Ковачев.

Сексологът доцент доктор Румен Бостанджиев разяснява връзката сред HPV и полово излъчени заболявания. Той посочи нуждата от предварителна защита и по-добра здравна и полова просвета. Според него половата просвета на българина главно е насочена към фамилните полезности с обичаен традиционен акцент. Отсъствието на систематична полова начетеност проличава в обществения спор, счита доцент Бостанджиев. Пример за това е суматохата към понятието „ джендър “, както и от политическата корист със половата тема.

Добрата полова просвета при подрастващите е обвързвана с развиването две основни умения, изясни сексологът. Това е прочувствената подготвеност /емоционална сензитивност, себерегулация, емпатия/ и умеенето да се построяват партньорски взаимоотношения, които включват отговорно полово държание и безвреден секс. Според него фамилията и персоналният образец на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от значимата роля на учебното заведение и институциите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР